Ιράκ: Συνεχίζονται οι συνομιλίες του OPEC περί παγώματος της παραγωγής

Ιράκ: Συνεχίζονται οι συνομιλίες του OPEC περί παγώματος της παραγωγής

Το Ιράκ ακολούθησε τα βήματα του Ιράν και απέφυγε να δεσμευτεί πως θα “παγώσει” την παραγωγή του πετρελαίου του, ωστόσο συνεχίζει να συμμετέχει στις συνομιλίες του OPEC, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Οι επενδυτές περίμεναν να ακούσουν αν τα δύο κράτη θα συμφωνούσαν σε ανώτατο όριο παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου, αφότου το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και η Βενεζουέλα αποφάσισαν να “παγώσουν” αυτή την εβδομάδα την παραγωγή πετρελαίου τους.

Ωστόσο, η συμφωνία στηρίζεται στο κατά πόσο ακολουθήσουν τόσο το Ιράν όσο και το Ιράκ. Το Ιράν εξέφρασε την Τετάρτη την υποστήριξή του σε ένα σχέδιο για πάγωμα της παραγωγής, αλλά δε δεσμεύτηκε να το ακολουθήσει.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Adel Abdul Mahdi δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του υποστηρίζει οποιαδήποτε συμφωνία ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου αλλά δε διευκρίνισε κατά πόσο το Ιράκ θα περιορίσει τη δική τους παραγωγής.

“Η πτώση των τιμών του πετρελαίου είχε άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και οι πετρελαιοπαραγωγοί έχουν ιστορική ευθύνη να βρουν λύσεις που θα βοηθήσουν τις τιμές να επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα”, σημείωσε σε δήλωσή του ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ.