ΗΠΑ: Το shutdown στοίχισε 11 δισ. δολάρια στην αμερικανική οικονομία

ΗΠΑ: Το shutdown στοίχισε 11 δισ. δολάρια στην αμερικανική οικονομία

 

Η μερική αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που διήρκεσε περισσότερο από έναν μήνα, στοίχισε 11 δισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική οικονομία, εκ των οποίων περίπου 3 δισεκατομμύρια δεν θα επιστρέψουν στα ταμεία, σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).

«Ως συνέπεια της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας, το CBO εκτιμά ότι το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου απώλεσε 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το πρώτο τρίμηνο του 2019, το ύψος του ΑΕΠ είναι μικρότερο των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (…) αντικατοπτρίζοντας τις πέντε εβδομάδες του μερικού shutdown και την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας» διευκρινίζεται σε ένα δελτίο τύπου.

Τρία δισεκατομμύρια δολάρια ισοδυναμούν με περίπου 0,02% της εκτίμησης του ΑΕΠ για το 2019, επισημαίνει το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

«Εκτός των υποκείμενων επιπτώσεων γενικά στην οικονομία, οι συνέπειες στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις χωριστά θα είναι μεγαλύτερες» επισημαίνει το CBO, ιδίως για τους σχεδόν 800.000 ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, που δεν πληρώνονταν.

«Ορισμένες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα δεν θα ανακτήσουν ποτέ τις απώλειες στα εισοδήματά τους».

«Αν και το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ που χάθηκε κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου του 2018 και του πρώτου τριμήνου του 2019 εντέλει θα ανακτηθεί, το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου υπολογίζει ότι περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια δεν θα ανακτηθούν» τονίζεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ