ΗΠΑ: Συρρίκνωση ρεκόρ της οικονομίας κατά 31,4% στο β' τρίμηνο

ΗΠΑ: Συρρίκνωση ρεκόρ της οικονομίας κατά 31,4% στο β' τρίμηνο

Τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 73 ετών κατέγραψε η αμερικανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2020 εξαιτίας του σοκ που προκάλεσε η πανδημία, επιβεβαίωσε την Τετάρτη η τρίτη αναθεωρημένη μέτρηση για το ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 31,4% σε ετήσια βάση γεγονός που συνιστά τη μεγαλύτερη πτώση από το 1947, έτος που το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου άρχισε να κρατάει στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας. 

Η «πτώση» αυτή έρχεται ως απόρροια των εκτεταμένων μέτρων περιορισμού που αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν οι πολιτείες των ΗΠΑ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με το Bloomberg, η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να ανακάμψει με αργό ρυθμό και θα παραμείνει χαμηλότερα από το σημείο που ήταν πριν από την πανδημία για αρκετά χρόνια, ενώ ήδη δείχνει κάποιες ενδείξεις στασιμότητας.

Πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είχε παραδεχτεί ότι ο ρυθμός ανάκαμψης είναι «αβέβαιος», διαπιστώνοντας όμως ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι γενικά καλή, σε σύγκριση με το επίπεδό της πριν από την πανδημία της Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι σε μία σημαντική μετατόπιση της νομισματικής πολιτικής, η Fed παραδέχθηκε προσφάτως ότι θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να κινηθεί άνω του στόχου του 2%. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό, ο οποίος διαχρονικά συνδέεται με τα πολύ χαμηλά ποσοστά ανεργίας.