ΗΠΑ: Συμβιβασμός ύψους 547 εκατ. δολαρίων της Julian Baer, για φορολογική απάτη

ΗΠΑ: Συμβιβασμός ύψους 547 εκατ. δολαρίων της Julian Baer, για φορολογική απάτη

Η Ελβετικής τράπεζα Julian Baer παραδέχθηκε ότι βοηθούσε φορολογούμενους των ΗΠΑ να αποκρύψουν δισεκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς offshore εταιρειών και συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 547εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει το Marketwatch.

Παράλληλα, δύο πρώην σύμβουλοι πελατών της τράπεζας, η Daniela Casadei και ο Fabio Frazzetto, δήλωσαν ένοχοι στην κατηγορία της συνομωσίας με πελάτες για την αποφυγή φορολόγησης στις ΗΠΑ. Οι δύο υπάλληλοι, κάτοικοι Ελβετίας, που είχαν κατηγορηθεί αρχικά το 2011, παραδόθηκαν στις αμερικανικές αρχές αυτή την εβδομάδα, με την κατηγορία να επισείει ποινή φυλάκισης έως 5 ετών.  

Η Julius Baer, που σύμφωνα με τις αρχές διαχειριζόταν κεφάλαια ύψους 4,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε περισσότερους από 2.5000 αδήλωτους λογαριασμούς, είναι μία από τις δώδεκα ελβετικές τράπεζες που ερευνήθηκαν από αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό την κατηγορία της παροχής βοήθειας μέσω των νόμων περί τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας σε Αμερικανούς πολίτες με αδήλωτους λογαριασμούς. Στις Credit Suisse και η UBS επιβλήθηκαν πρόστιμα 2,6 και 780 εκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα, στα πλαίσια συμβιβασμού με τις αμερικανικές αρχές. Στις τράπεζες που βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση περιλαμβάνεται και η HSBC, o μεγαλύτερος δανειστής στην Ευρώπη.   

«Η τράπεζα Julian Baer όχι μόνο "έκλεισε τα ματια" στην αποφυγή φόρων, αλλά πρακτικά συνωμότησε προκειμένου να παραβεί τη νομοθεσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Breet Bharara.  

Ως μέρος του συμβιβασμού, η Julian Baer παραδέχτηκε ότι είχε δώσει στους τραπεζίτες της υπόμνημα υπό τον τίτλο «U.S. clients Do's and Don'ts» (Τα «πρέπει» και «δεν πρέπει» των Αμερικανών πελατών), με το οποίο τους καθοδηγούσε πώς να αποφεύγουν τις υποψίες των αρχών όταν επισκέπτονταν Αμερικανούς πελάτες με αδήλωτα στοιχεία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ελβετική τράπεζα συμφώνησε να πληρώσει 547 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου και παραδέχθηκε δημόσια ότι συνωμότησε για εξαπατήσει το IRS (φορολογικές αρχές των ΗΠΑ), ότι υπέβαλλε ψευδείς δηλώσεις εισοδημάτων και ότι απέφυγε ομοσπονδιακούς φόρους.