Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών Apple, Google, Facebook, Amazon

Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών Apple, Google, Facebook, Amazon

Στο «μικροσκόπιο» των αντιμονοπωλιακών Αρχών μπήκαν οι Apple, Google, Facebook και Amazon καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τον έλεγχο στις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας του κόσμου, αφήνοντας τες «εκτεθειμένες» πλέον σε μια σειρά από νέους κανόνες.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ρυθμιστικές Αρχές εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αντιμονοπωλιακή εποπτεία των γιγάντων της Silicon Valley, ενώ η κυβέρνηση ερευνά κατά πόσο οι εταιρείες προχώρησαν σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού βλάπτοντας τους καταναλωτές.

Μετά από μια σειρά ασυνήθιστων διαπραγματεύσεων, το υπουργείο Δικαιοσύνης συμφώνησε να ξεκινήσει έρευνα για ενδεχόμενες παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από πλευράς Apple και Google, ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου θα αναλάβει το Facebook και την Amazon.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι ενδεχόμενες ευθύνες για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πρώτη επανεξέταση των αντιμονοπωλιακών νόμων εδώ και πολλές δεκαετίες, σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία σε μια βιομηχανία που δεν υπήρχε όταν γράφτηκαν οι αντιμονοπωλιακοί νόμοι.

Χτες βράδυ, μετά τη γνωστοποίηση της έρευνας της κυβέρνησης ασκήθηκαν νέες πιέσεις για ακόμα μία συνεδρίαση στους βασικούς δείκτες της Wall Street, με σημαντικές ρευστοποιήσεις στον τεχνολογικό Nasdaq.

Συγκεκριμένα, βουτιά 6,14% και 7,51% πραγματοποίησαν οι μετοχές των Alphabet και Facebook, ενώ  ισχυρή πτώση  4,64% κατέγραψε και η μετοχή της Amazon.

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 1,61% στις 7.333 μονάδες, έχοντας χάσει πλέον περισσότερο από 10% από τελευταίο υψηλό του, όταν είχε φτάσει τις 8.164 στις 3 Μαΐου.

Παράλληλα, ο διευρυμένος S&P 500 έχασε 0,28% και ολοκλήρωσε στις 2.744 μονάδες, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones που κατέγραφε απώλειες στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης στο τέλος τις διέγραψε και έκλεισε με οριακά κέρδη 0,02% στις 24.819 μονάδες.