ΗΠΑ: Στο 1% ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο

ΗΠΑ: Στο 1% ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ ανήλθε στο 1% το τέταρτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,7%, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 0,4%, σε δημοσκόπηση του MarketWatch.

Η αξία των αποθεμάτων ενισχύθηκε κατά 81,7 δισ. δολάρια και όχι κατά 68,6 δισ. δολάρια, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Στα επιμέρους στοιχεία, οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους κατά 2% στο τέταρτο τρίμηνο, ωστόσο αυτό το μέγεθος ήταν μικρότερο από την αρχική εκτίμηση του 2,2% και πιο αδύναμο σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Και οι επιχειρήσεις μείωσαν τις δαπάνες τους, με τι επενδύσεις σε εξοπλισμό να υποχωρούν κατά 6,6%.

Οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν 2,7% αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,5%, με τις εισαγωγές να μειώνονται κατά 0,6%, από την αρχική εκτίμηση για αύξηση 1,1%.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριου διευρύνθηκε σε χαμηλό επτά μηνών. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 62,2 δισ. δολάρια από τα 61,5 δισ. δολάρια το Δεκέμβριο. 

Η πτώση των εξαγωγών στα 116,8 δισ. δολάρια από τα 120,2 δισ. δολάρια, πυροδοτήθηκε από τις μειώσεις σε τρόφιμα και αναψυκτικά, ενώ οι εισαγωγές επίσης μειώθηκαν στα 179 δισ. δολάρια από τα 181,7 δισ. δολάρια.