ΗΠΑ: Στην «μαύρη λίστα» 28 κινεζικοί οργανισμοί

ΗΠΑ: Στην «μαύρη λίστα» 28 κινεζικοί οργανισμοί

Σε νέα φάση εισέρχεται ο Σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει στον λεγόμενο μαύρο κατάλογό της 28 κινεζικούς οργανισμούς, εξαιτίας της φερόμενης εμπλοκής τους στην βίαιη εκστρατεία καταστολής του Πεκίνου κατά της μειονότητας των τουρκόφωνων μουσουλμάνων Ουιγούρων.   

Σύμφωνα και με χθεσινή (7/10) ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, στο εξής οι συγκεκριμένοι 28 κυβερνητικοί οργανισμοί, καθώς και κάποιες εταιρείες τεχνολογίας δεν θα μπορούν να προβαίνουν σε αγορές αμερικανικών προϊόντων χωρίς την συγκατάθεση των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος «Η αμερικανική κυβέρνηση και το υπουργείο Εμπορίου δεν μπορούν και δεν θα ανεχθούν την βίαιη καταπίεση των εθνικών μειονοτήτων στην Κίνα».

Εδώ και τουλάχιστον μια τριετία τα διεθνή ΜΜΕ έχουν αναδείξει το ζήτημα των σκληρών διώξεων στις οποίες υπόκεινται οι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι Ουιγούροι από το Πεκίνο, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές για εγκλεισμό χιλιάδων μελών της συγκεκριμένης μειονότητας σε κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης, των οποίων όμως την ύπαρξη αρνούνται πεισματικά οι κινεζικές Αρχές. 

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη απόφαση από πλευράς Ουάσιγκτον λαμβάνεται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα προτού επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας προκειμένου οι δύο οικονομικοί γίγαντες του πλανήτη να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία, ώστε να τερματισθεί μεταξύ τους εμπορικός πόλεμος, με αλληλοεπιβολή δασμών.