ΗΠΑ: Σε υψηλό δύο ετών οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Σε υψηλό δύο ετών οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, μία εβδομάδα αφού υποχώρησαν σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα 50ετίας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν κατά 49.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 252.000 την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 212.000 νέα επιδόματα ανεργίας.

Οι αιτήσεις για την εβδομάδα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, αναθεωρήθηκαν στις 203.000. Πρόκειται για το τρίτο χαμηλότερο επίπεδο για το 2019, και κοντά στο χαμηλό 50 ετών των 193.000 που καταγράφθηκε στις 13 Απριλίου.

Οι δύο αυτοί αριθμοί αναδεικνύουν ότι τα επιδόματα ανεργίας μπορούν να είναι ευμετάβλητα, ιδιαίτερα προς το τέλος του έτους, κι αυτό γιατί η χρονική συγκυρία των εορτών, όπως η Ημέρα των Ευχαριστιών που φέτος εορτάστηκε στις 28 Νοεμβρίου καθώς και τα Χριστούγεννα, δυσκολεύουν τους οικονομολόγους να προσαρμόσουν εποχικά τα εβδομαδιαία στοιχεία.

Σημειώνεται ότι οι διακοπές των Χριστουγέννων μπορεί να επηρεάσουν την προσβασιμότητα των ανέργων σε υπηρεσίες για να αιτηθούν επιδόματος ανεργίας.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ατόμων που ήδη εισπράττουν το επίδομα ανεργίας, μειώθηκε κατά 31.000 στο 1,67 εκατομμύρια.