ΗΠΑ: Μήνυση της κυβέρνησης κατά της Google για μονοπωλιακές τακτικές

ΗΠΑ: Μήνυση της κυβέρνησης κατά της Google για μονοπωλιακές τακτικές

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και 11 πολιτείες κατέθεσαν μήνυση εναντίον της Google για παραβίαση της νομοθεσίας περί μονοπωλίου, κατηγορώντας τον τεχνολογικό κολοσσό ότι χρησιμοποιεί την ισχύ της για να θέσει εκτός αγοράς τους ανταγωνιστές της.

Τα έσοδα της Google ανήλθαν στα 162 δισ. δολάρια το 2019, ποσό που υπερβαίνει το ΑΕΠ της Ουγγαρίας.

Μόλις μερικές μέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, η κίνηση αυτή, σημειώνει το πρακτορείο Reuters, μπορεί να ερμηνευτεί ως πολιτική, μια που εκπληρώνει μία από τις υποσχέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τους υποστηρικτές του, συγκεκριμένα να φέρει προ των ευθυνών τους ορισμένες εταιρείες που θεωρεί ότι «πνίγουν» τις συντηρητικές φωνές.

Ωστόσο η ομοσπονδιακή αυτή μήνυση σηματοδοτεί μία σπάνια στιγμή συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των προοδευτικών Δημοκρατικών. Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν είχε εκφράσει ήδη στις 10 Σεπτεμβρίου την υποστήριξή της με ανάρτηση στο Twitter, δηλώνοντας ότι περιμένει «ταχεία, επιθετική δράση» κατά των τεχνολογικών κολοσσών.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα για παραβίαση της νομοθεσίας περί μονοπωλίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από έναν χρόνο και στρέφεται εναντίον τεσσάρων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας: της Amazon, της Apple, του Facebook και της Google.

Ενδέχεται να ακολουθήσουν κι άλλες μηνύσεις, καθώς οι έρευνες των αμερικανικών αρχών σχετικά με τις δραστηριότητες της Google βρίσκονται ακόμη εν εξελίξει.

Αντίστοιχες κατηγορίες έχει αντιμετωπίσει η Google και στην Ευρώπη, όπου μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της έχει επιβάλει πρόστιμα.