ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Μειώθηκε ο αριθμός των αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, δείχνοντας ότι η αγορά εργασίας διατηρεί τη σταθερότητά της κατά τις πρώτες εβδομάδες του 2019.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 3.000 την εβδομάδα που τέλειωσε στις 12 Ιανουαρίου, υποχωρώντας στις 213.000 συνολικά. 

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα αυξάνονταν στις 220.000. 

Οι νέες αιτήσεις έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκέμβρη 2018, ενώ δεν απέχουν και πολύ από το χαμηλό 50ετίας που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Ο μέσος όρος των αιτήσεων ανεργίας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες υποχώρησε κατά 1.000, στις 220.750. 

Ο αριθμός των ανέργων οι οποίοι συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 18.000, φτάνοντας στο 1,74 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιανουαρίου. 

Σημειώνεται ότι το μερικό shutdown ασκεί περισσότερη πίεση στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Περίπου 10.454 κυβερνητικοί υπάλληλοι επιδίωξαν να επωφεληθούν από ένα ξεχωριστό κυβερνητικό πρόγραμμα για ανέργους την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιανουαρίου. Αριθμός αυξημένος κατά 4.760 άτομα σε σχέση με τα τέλη Δεκεμβρίου, με τις αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας από ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.