USMCA: Η νέα εμπορική συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό

USMCA: Η νέα εμπορική συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς κατάφεραν να φθάσουν σε μια "δραματική συμφωνία της τελευταίας στιγμής" αργά το βράδυ της Κυριακής, μόλις μισή ώρα πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχε θέσει η Ουάσινγκτον για την αναθεώρηση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA), δίνοντας τέλος στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει το Marketwatch.com, η εξέλιξη αυτή, που επιτρέπει στον Καναδά να ενταχθεί στην συμφωνία που επετεύχθη στα τέλη Αυγούστου μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, ήλθε μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη δήλωση του αντιπροσώπου του Ντ. Τραμπ επί εμπορικών θεμάτων, Ρόμπερτ Λάιτιζερ, ενώπιον του Κογκρέσου ότι τα χάσματα μεταξύ των δύο χωρών φαίνονταν υπερβολικά μεγάλα για να γεφυρωθούν εγκαίρως εντός της προθεσμίας που είχαν θέσει οι ΗΠΑ.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Οτάβα και η Ουάσινγκτον διευκρίνισαν πως η ονομασία της θα είναι Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (United States-Mexico-Canada Agreement, USMCA).

«Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ έφθασαν σε συμφωνία αρχών, σε συνεννόηση με το Μεξικό, επί νέας σύγχρονης και προσαρμοσμένης στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα εμπορικής συμφωνίας», ανακοίνωσαν η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ και ο αμερικανός εκπρόσωπος επί εμπορικών θεμάτων Ρόμπερτ Λάιτιζερ.

Η NAFTA γίνεται «Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά», «μία εμπορική συμφωνία υψηλής ποιότητας που θα δώσει χώρο σε περισσότερο ελεύθερες αγορές, σε περισσότερο ισότιμο εμπόριο και σε μία σταθερή οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή μας», δηλώνουν στο κοινό ανακοινωθέν Οτάβα και Ουάσινγκτον.

«Η συμφωνία θα ενισχύσει την μεσαία τάξη και θα δημιουργήσει καλές θέσεις απασχόλησης με καλές αμοιβές καθώς και νέες ευκαιρίες για 500 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην Βόρεια Αμερική», δήλωσαν οι Φρίλαντ και Λάιτιζερ έπειτα από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν ανάμεσα στην αμερικανική και την καναδική ομάδες στις αρχές του Σεπτεμβρίου για την μεταρρύθμιση της NAFTA, η οποία επιβλήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από έναν χρόνο.

«Είναι μία απίθανη συμφωνία για τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, χωρίς να κατονομασθεί, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης Τύπου για να αναγγελία της συμφωνίας.

Η κυβέρνηση του Τριντό δέχθηκε να χαλαρώσει τις ρυθμίσεις της καναδικής αγοράς γαλακτοκομικών προς χάριν των αμερικανών παραγωγών, με αντάλλαγμα την διατήρηση του συστήματος διαιτησίας στην επίλυση των εμπορικών διαφορών. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «θα αποζημιώσει τους καναδούς γαλακτοπαραγωγούς για όλες τις απώλειες που συνδέονται» με την νέα συμφωνία, διευκρίνισε καναδός αξιωματούχος.

Η Ουάσινγκτον και η Οτάβα συμφώνησαν επίσης ότι η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο για το περιβάλλον, για πρώτη φορά από την θέσπιση της NAFTA το 1994, ενώ διατηρείται η πολύτιμη για τον Τριντό καναδική πολιτισμική εξαίρεση.

Αντίθετα, οι βαρείς δασμοί που έχουν επιβληθεί στον καναδικό χάλυβα και αλουμίνιο από έναν Ντόναλντ Τραμπ που επιδιώκει να προστατεύσει την αμερικανική σιδηρουργία παραμένουν προς το παρόν, παρά την οργή της Οτάβα.