ΗΠΑ: Ικανοποιημένος ο Paul Ryan από την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου

ΗΠΑ: Ικανοποιημένος ο Paul Ryan από την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνος Paul Ryan, δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την ψήφιση από το Κογκρέσο του νομοσχεδίου αλλαγής του φορολογικού κώδικα, καθώς πραγματοποίησε την ουσιαστική πολιτική φιλοδοξία του για την ψήφιση ενός νόμου φορολογικής μεταρρύθμισης.

«Πρόκειται για μία υπόσχεση που πραγματοποιήθηκε» είχε δηλώσει ο ίδιος προχθές, μετά την αρχική ψηφοφορία του νομοσχεδίου στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Ryan επεξεργαζόταν ένα σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης από την περίοδο που ήταν βοηθός του μέντορά του, συντηρητικού Jack Kemp, το 1993.

Ωστόσο, ο Ryan βρίσκεται στο επίκεντρο της άσκησης σκληρής πολιτικής κριτικής από τους Δημοκρατικούς, που τον καταγγέλλουν ότι χάνει την φήμη του για την προσήλωσή του στις λεπτομέρειες των νομοσχεδίων, αλλά και την αξιοπιστία του, για τις δημόσιες θέσεις του κατά της αύξησης του ελλείμματος στον κεντρικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Ryan φαίνεται ν' απολαμβάνει τη νίκη του, καθώς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συνάδελφοι, αυτή είναι μία ημέρα που περίμενα εδώ και πολύ καιρό», δίνοντας έμφαση στο πολιτικό γεγονός της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου, η τύχη του οποίου ήταν αβέβαιη, με δεδομένη τη νομοθετική στασιμότητα που χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο Κογκρέσο, για το σύνολο σχεδόν του 2017.

Σύμφωνα με την πολιτική οπτική του Ryan, η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου είναι μία ήττα για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama, καθώς προβλέπει την άρση της υποχρεωτικής ασφάλισης για τους Αμερικανούς. Έτσι, έχει καταργηθεί ένας κεντρικός πυλώνας εφαρμογής του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, που προώθησε ο Ομπάμα και είναι γνωστό ως (Obamacare). Η λογική της άρσης κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών υγείας, με μακροπρόθεσμο στόχο την μείωση του ελλείμματος στον κεντρικό προϋπολογισμό.

Η περίοδος πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ του Ryan και του Obama άρχισε τον Απρίλιο του 2011, όταν ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων βρέθηκε στο επίκεντρο άσκησης σφοδρής κριτικής από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο (George Washington University).

Ο Obama είχε υποστηρίξει ότι το σχέδιο του Ryan για τον αμερικανικό προϋπολογισμό στηρίζεται «σ' ένα μέλλον που είναι βαθιά πεσιμιστικό], καλλιεργώντας τότε, την εντύπωση σε αρκετούς Ρεπουμπλικάνους ότι ο Obama προσπαθούσε να προκαλέσει τον πολιτικό αντίπαλό του. Αργότερα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι η φραστική αυτή επίθεση ήταν ένα λάθος, δηλώνοντας ότι δεν είχε αντιληφθεί την δυναμική πολιτικής ανέλιξης του Ράιαν.

Σε πολιτικό επίπεδο, η ψήφιση του νομοσχεδίου της φορολογικής μεταρρύθμισης ανταμείβει τον Ryan, καθώς λειτουργεί σαν ένα μέσο πολιτικής αντιστάθμισης των ταραγμένων σχέσεων μεταξύ της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Trump, ενισχύοντας θετικά την πολιτική δυναμική και των δύο πλευρών.

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα αποτελεί εφαρμόσιμο νόμο στις ΗΠΑ, μετά την υπογραφή του από τον Trump μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ θα τερματίσει με τον καλύτερο για τους Ρεπουμπλικάνους τρόπο μία χρονιά νομοθετικής στασιμότητας. Ουσιαστική προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί η άρση του αδιεξόδου για τη συνέχιση χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ωστόσο, τόσο ο Ryan, όσο η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και ο πρόεδρος Trump βρίσκονται αντιμέτωποι με την ουσιαστική πολιτική πρόκληση των ενδιάμεσων εκλογώνα του Νοεμβρίου 2018 στο Κογκρέσο, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μία θετική δραστηριοποίηση της βάσης του Δημοκρατικού Κόμματος, ενισχύοντας τον προβληματισμό του Ράιαν σχετικά με την αποχώρησή του ή μη από τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP