ΗΠΑ: Επιφυλάξεις των Ρεπουμπλικανών για την αύξηση χρηματοδότησης μη αμυντικών προγραμμάτων

ΗΠΑ: Επιφυλάξεις των Ρεπουμπλικανών για την αύξηση χρηματοδότησης μη αμυντικών προγραμμάτων

Καθώς μερικές μόλις ημέρες έχουν περάσει από την ψήφιση του προϋπολογισμού των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, η επιφυλακτική στάση της κυβέρνησης Trump και συντηρητικών ρεπουμπλικανικών κύκλων βρίσκονται στο επίκεντρο μιας νέας καλλιεργούμενης αντιπαράθεσης με τους Δημοκρατικούς, για τις προβλέψεις διάθεσης των μη αμυντικών δαπανών.

Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής δαπανών στην Βουλή των Αντιπροσώπων (House of Representatives Appropriations Committee) Rodney Frelinghuysen, απαντώντας σε ερώτηση εάν η επιτροπή του προετοιμάζει νομοθετικό πλαίσιο για την χρηματοδότηση της αύξησης των μη αμυντικών δαπανών κατά 131 δισεκατομμύρια δολάρια που προβλέπει η μεταβατική συμφωνία χρηματοδότησης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, απάντησε: “Το αναμένω να γίνει, ναι.”

Στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δήλωσε ανώνυμα, ακολουθώντας την γραμμή του Frelinghuysen ότι παρόμοιες είναι οι εξελίξεις και στην αντίστοιχη επιτροπή δαπανών της Γερουσίας.

Οι παραπάνω δηλώσεις εναρμονίζονται απόλυτα με τις δηλώσεις του Διευθυντή Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Mick Mulvaney σχετικά με την καθυστέρηση των δαπανών που προβλέπονται για την χρηματοδότηση των προγραμμάτων μη αμυντικών δαπανών.

Από την άλλη μεριά, οι υποσχέσεις που δόθηκαν ήταν αποφασιστικής σημασίας για την υποστήριξη των Δημοκρατικών που οδήγησε στην έγκριση του προγράμματος διετούς χρηματοδότησης, διασφαλίζοντας και την λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το ίδιο νομοσχέδιο, έχει προβλέψεις για μεγάλες αυξήσεις των αμυντικών δαπανών που ικανοποίησαν τις απαιτήσεις των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων, αλλά και των υποστηρικτών της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, στο Κογκρέσο.

Ο Mulvaney από την άλλη μεριά, υποστηρίζει την αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 165 δισεκατομμύρια δολάρια για τα οικονομικά έτη 2018 και 2019. Ο ίδιος κι αρκετοί συντηρητικοί στο Κογκρέσο, έχουν δεύτερες σκέψεις για την διάθεση των κονδυλίων των 131 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις μη αμυντικές δαπάνες.

Το νομοθετικό πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, μετά την υπογραφή του από τον πρόεδρο Trump, είναι πλέον νόμος των ΗΠΑ, ενώ αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο πολύμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.

Το Κογκρέσο τώρα, έχει χρονικό περιθώριο μέχρι την 23η Μαρτίου, προκειμένου να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα και να χρηματοδοτήσει χιλιάδες ομοσπονδιακών προγραμμάτων, μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου, που είναι το τέλος του οικονομικού έτους για το 2018. Ενδεχόμενη μη τήρηση των συμφωνηθέντων, από την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση του πολιτικού κλίματος, επηρεάζοντας αρνητικά την “συμπεριφορά” των Δημοκρατικών για την ψήφιση επερχόμενων νομοσχεδίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ