ΗΠΑ: Βοήθεια 15 δισ. δολαρίων στις αεροπορικές εταιρείες

ΗΠΑ: Βοήθεια 15 δισ. δολαρίων στις αεροπορικές εταιρείες

Το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας στο οποίο συμφώνησε το αμερικανικό Κογκρέσο την Κυριακή περιλαμβάνει 15 δισ. δολάρια για τη στήριξη των μισθών στις αεροπορικές εταιρείες, κάτι που θα επιτρέψει την επιστροφή, έως τις 31 Μαρτίου, πάνω από 32.000 εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η βοήθεια αυτή αποτελεί μέρος του πακέτου 45 δισ. δολαρίων που προορίζεται για τη στήριξη των μεταφορών στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης της οικονομίας συνολικού ύψους 900 δισ. δολαρίων.

Η Amtrak, η μεγαλύτερη εταιρεία σιδηροδρόμων, αναμένεται να λάβει 1 δισ. δολάρια, ενώ 14 δισ. προορίζονται για το δημόσιο σύστημα μεταφορών και 10 δισ. για τους εθνικούς αυτοκινητόδρομους.

Η βοήθεια προς τις αεροπορικές εταιρείες έρχεται έπειτα από πέντε μήνες εντατικής προσπάθειας – πρώτα από τα σωματεία και στη συνέχεια από τα στελέχη των εταιρειών – που υποστήριζαν ότι η βιομηχανία χρειάζεται απεγνωσμένα στήριξη καθώς η πανδημία εξακολουθεί να πλήττει τη ζήτηση.

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έθεσαν σε αναστολή πάνω από 32.000 εργαζόμενους τον Οκτώβριο, αφού έληξε το προηγούμενο πακέτο βοήθειας στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι αερομεταφορείς στις ΗΠΑ χάνουν 180 εκατ. δολάρια ημερησίως, με τον αριθμό των επιβατών να έχει μειωθεί κατά 70% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.