ΗΠΑ: Αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τον Ιανουάριο

ΗΠΑ: Αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τον Ιανουάριο

Αύξηση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, ωστόσο παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει πως η αγορά εργασίας εξακολουθεί να παρουσιάζει υγιή χαρακτηριστικά παρότι το 2016 δεν ξεκίνησε και με τον καλύτερο τρόπο για την αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με το MarketWatch.

Οι αιτήσεις για επιδόμα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 8.000 φτάνοντας τον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 285.000 από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 30, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης. Η αύξηση ήταν λίγο υψηλότερη από την εκτίμηση των οικονομολόγων του MarketWatch για 280.000 αιτήσεις.

Κάθε αριθμός κάτω από τους 300.000 θεωρείται δείγμα μιας ισχυρής αγοράς εργασίας, ωστόσο τα ποσοστά των αιτήσεων δε μειώνονται με την ίδια ταχύτητα, όπως έκαναν την περίοδο 2010 με 2015.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου, για παράδειγμα, ο αριθμός των αιτήσεων ήταν λίγο υψηλότερος σε σύγκριση με τις ίδιες δύο εβδομάδες το 2014. Πρόκειται για την πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια που έχει συμβεί κάτι τέτοιο επί δύο διαδοχικές εβδομάδες.

Ισχυρή μείωση του ρυθμού της παραγωγικότητας στο δ'' τρίμηνο

Ετήσια μείωση ο ρυθμός της παραγωγικότητα στις ΗΠΑ στο δ'' τρίμηνο, καθώς έφτασε στο 3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε σχεδόν δύο χρόνια.

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν πιο πολύ, ωστόσο παραμένει αμετάβλητος ο αριθμός των προϊόντων.

Η χαμηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητας ήταν το σήμα κατατεθέν της σχεδόν επτά ετών της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Η παραγωγικότητα αυξήθηκε μόλις 0,6% το 2015, λιγότερο από το ένα τρίτο του μέσου όρου από το τέλος του Β ''Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με το MarketWatch, η αύξηση της παραγωγικότητας είναι το κλειδί για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Οι εταιρείες έχουν περισσότερα κέρδη και μπορούν να δώσουν στους υπαλλήλους υψηλότερους μισθούς όταν η παραγωγικότητα είναι αυξημένη. Αντίθετα, η κυκλοφορία του χρήματος είναι μικρότερη για τους εργαζομένους και τους μετόχους όταν η παραγωγικότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπδα.