ΗΠΑ: Αύξηση 0,1% στις καταναλωτικές δαπάνες

ΗΠΑ: Αύξηση 0,1% στις καταναλωτικές δαπάνες

Ήπια άνοδο κατέγραψαν το Φεβρουάριο οι καταναλωτικές δαπάνες, ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε, γεγονός που δείχνει πως η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια φέτος.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,1% το Φεβρουάριο, καθώς οι Αμερικάνοι αποφάσισαν να αποταμιεύσουν κάποια χρήματα.

Η ήπια αύξηση στις δαπάνες των καταναλωτών επιβεβαίωσε την πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch. Οι Αμερικάνοι δεν καταναλώνουν όπως στις αρχές της χρονιάς, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην αδύναμη ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ.

Τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός κινήθηκε καθοδικά, ενώ ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed (PCE), υποχώρησε 0,1%, κυρίως λόγω του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης PCE αυξήθηκε κατά 1%, έναντι της αύξησης κατά 1,2% την προηγούμενη χρονιά.

Ο δείκτης που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια κατέγραψε άνοδο 0,1% τον Φεβρουάριο, μετά από μια αύξηση 0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Σε ετήσια βάση, ο δομικός δείκτης PCE διατήρησε την ίδια αύξηση (1,7%).

Ο δομικός δείκτης PCE είναι το προτιμώμενο μέτρο της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας και κινείται χαμηλότερα από τον στόχο που έχει τεθεί, στο 2%. Η επιβράδυνση στο μηνιαίο ρυθμό, έρχεται σε συνέχεια των αμφιβολιών που εξέφρασε πρόσφατα η επικεφαλής της Τράπεζας, Janet Yellen, κατά πόσο μπορούν να διατηρηθούν τα κεκτημένα από τα μέτρα για το δομικό πληθωρισμό.

Η κ. Yellen δήλωσε σε δημοσιογράφους αυτό το μήνα ότι «ίσως υπάρχουν μερικοί παροδικοί παράγοντες» πίσω από την αύξηση των τιμών.

Ο σχετικά ήπιος πληθωρισμός σημαίνει ότι η FED θα συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια φέτος παρά τη συρρίκνωση της αγοράς εργασίας.

Η Τράπεζα το Δεκέμβρη είχε αυξήσει το διατραπεζικό επιτόκιο για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία.

Επιπλέον, οι καταναλωτικές δαπάνες τον προηγούμενο μήνα υποχώρησαν εξαιτίας μείωσης 0,7% στις αγορές αγαθών. Αντίθετα, υπήρξε αύξηση στην αγορά υπηρεσιών κατά 0,4%.

Το ατομικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,2%, έπειτα από την αύξηση ύψους 0,5% που είχε σημειώσει τον Ιανουάριο. Η επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης του εισοδήματος εκτιμάται ότι είναι παροδική.