ΙΟΒΕ: Σημαντική επιτυχία ο περιορισμός των δίδυμων ελλειμμάτων από το 2010 μέχρι σήμερα

ΙΟΒΕ: Σημαντική επιτυχία ο περιορισμός των δίδυμων ελλειμμάτων από το 2010 μέχρι σήμερα

Στις επιτυχίες και αποτυχίες των πολιτικών που εφαρμόστηκαν μετά το 2010 αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, μιλώντας στο τραπεζικό συνέδριο της ΕΕΔΕ.

Επεσήμανε πως καταγράφηκε σημαντική επιτυχία αναφορικά με τα «δίδυμα ελλείμματα», πολύ χαμηλή επίδοση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, ενώ μίλησε για προσαρμογή της οικονομίας μέσω πολύ βαθιάς ύφεσης.

Επισήμανε επίσης, ότι υπήρξε αύξηση ανταγωνιστικότητας κυρίως με μείωση του κατά μονάδα κόστους εργασίας και έλλειψη πολιτικής στήριξης και κοινωνικής συναίνεσης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Βέττας είπε ότι υπήρξε συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, αλλά το διοικητικό κόστος και η αναποτελεσματικότητα παραμένουν βασικά προβλήματα

Ως προς τις προοπτικές, ο κ. Βέττας αναφέρθηκε σε δύο σενάρια: Ένα θετικό, με βαθμιαία αυξανόμενη συναίνεση και σαφήνεια, επενδύσεις, σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και θετική αλληλεπίδραση με το περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και ένα αρνητικό, με έλλειψη προθυμίας ή ικανότητας εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, έλλειψη ρευστότητας και επενδύσεων, παρατεταμένη αβεβαιότητα και εξωτερικές επιδράσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ