ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 19 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 19 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

Του Γιώργου Φιντικάκη

Ραγδαία βελτίωση του οικονομικού κλίματος καταγράφει η μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ για το Σεπτέμβριο, που δείχνει ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το… 2000, έχει δηλαδή κάνει ρεκόρ 19 ετών.  

Για πρώτη φορά μάλιστα από το 2010, οι Έλληνες καταναλωτές δεν συγκαταλέγονται πλέον στην πεντάδα των περισσότερο απαισιόδοξων στην ΕΕ. Πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης. 

Η θετική ψυχολογία των καταναλωτών, έχει συμπαρασύρει συνολικά προς τα πάνω και το Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, που βρίσκεται στις 107,2 μονάδες από 105,3 μονάδες τον Ιούλιο. Η επίδοση αυτή κινείται σε επίπεδα προ κρίσης, καθώς είναι η υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2008. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν συνέχεια των θετικών επιδόσεων που καταγράφονται από τον Ιούλιο και μετά, και συνδέονται άμεσα με την κυβερνητική αλλαγή, αλλά και τα πρώτα μέτρα που ακολούθησαν. 

"Είναι φανερό ότι η θετική επίδραση του εκλογικού αποτελέσματος στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων διατηρείται", σημειώνει το ΙΟΒΕ, προσθέτοντας φυσικά ότι σε αυτήν ακόμη την φάση, αξιολογούνται περισσότερο οι προγραμματικές κατευθύνσεις της νέας κυβέρνησης, καθώς τα παραπάνω μένει να φανούν και στην πράξη.

Η έρευνα επισημαίνει ότι η τόνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης προήλθε από μέτρα που αφορούν άμεσα στα νοικοκυριά (μείωση ΕΝΦΙΑ, επέκταση ρύθμισης οφειλών έως 120 δόσεις).

Ταυτόχρονα η σταθερά καλή εξέλιξη ορισμένων βραχυχρόνιων δεικτών, όπως της ανεργίας και του πληθωρισμού, επίσης επενεργεί πολύ θετικά στις προσδοκίες των νοικοκυριών, όπως αποτυπώνεται και στις σχετικές προβλέψεις. Ενδεικτική, για παράδειγμα, της αλλαγής του οικονομικού κλίματος είναι η ενίσχυση που καταγράφεται στην πρόθεση για νέες αγορές το επόμενο 12μηνο (αυτοκινήτων, ηλεκτρικών συσκευών, επίπλων, κλπ), με το δείκτη να παρουσιάζει σαφή ενίσχυση τον Σεπτέμβριο, και να διαμορφώνεται στις -26,4 (από -36,2) μονάδες.

Τα κεντρικά ζητήματα που θα επηρεάσουν από εδώ και πέρα τις προσδοκίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο επόμενο χρονικό διάστημα, είναι πλέον η διαμόρφωση του φορολογικού και συνταξιοδοτικού συστήματος. "Ειδικότερα οι εξελίξεις αυτές συναρτώνται με τον προϋπολογισμό του 2020 και το δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει από τις εφαρμοζόμενες και προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις και επηρεάζονται και από σημαντικές εστίες αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον", όπως σημειώνει με νόημα το ΙΟΒΕ.

Αναλυτικότερα:

-Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο, όπως και ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα, ενώ οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παρουσίασαν μικρή αλλά θετική μεταβολή.

-Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις έμειναν σχεδόν αμετάβλητες, όπως επίσης ενισχύθηκαν οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση.

-Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται αισθητά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα υποχωρούν.

-Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση υποχωρούν, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχωρούν μεν, αλλά ηπιότερα, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.

-Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους βελτιώνονται, ενώ βελτιώνεται και η πρόθεση για αποταμίευση, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για την ανεργία.