ΙΟΒΕ: Κατά 2,4% θα μειωθούν οι επενδύσεις στην μεταποίηση το 2018

ΙΟΒΕ: Κατά 2,4% θα μειωθούν οι επενδύσεις στην μεταποίηση το 2018

Κατά 2,4% προβλέπεται να μειωθούν οι επενδυτικές δαπάνες στον κλάδο της μεταποίησης το 2018, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ. Αυτή η εκτίμηση είναι σημαντικά αναθεωρημένη επί τα χείρω έναντι της πρώτης και ανοδικής η οποία περιλαμβανόταν στην έρευνα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2017 (+15,4%).

Σε κλαδικό επίπεδο, παρατηρούνται αποκλίσεις μεταξύ των κλάδων, με κυρίαρχη πάντως τάση την θετική στους περισσότερους κλάδους. Ωστόσο η μεγάλη ένταση της πτώσης σε ορισμένους από τους κλάδους καθόρισε τη συνολική τάση. Σχετικά, ανοδικά αναμένεται να κινηθούν οι επενδύσεις το 2018 στα Τρόφιμα– Ποτά – Καπνός, κατά 11,6%, στα Χημικά (44%) και τα Μη Μεταλλικά Ορυκτά (22,9%).

Στον κλάδο Ένδυσης – Υπόδησης αναμένεται διπλασιασμός των επενδυτικών δαπανών, ενώ θετική είναι η αναμενόμενη μεταβολή και στην Κλωστοϋφαντουργία (16%). Από τις λοιπές βιομηχανίες, οι νέες προβλέψεις καταλήγουν σε μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας το 2018 σε σχέση με το 2017 κατά 19,5%, πτώση η οποία οφείλεται εν πολλοίς στις δυσμενείς προβλέψεις από τον κλάδο των Διυλιστηρίων (-57%), διαμορφώνοντας έτσι την πτωτική τάση στο σύνολο των επενδυτικών δαπανών στη μεταποίηση. Στην ΕΕ και την Ευρωζώνη οι προσδοκίες για το 2018 είναι θετικές.

Στο σύνολό τους οι επενδυτικές δαπάνες στη βιομηχανία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,3% στην ΕΕ και 8,6% στην Ευρωζώνη. Στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών οι σχετικές προβλέψεις είναι θετικές. Ωστόσο, οι σχετικές δαπάνες προβλέπεται να υποχωρήσουν σε άλλες 5 χώρες, εκτός της Ελλάδας, στο Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Στην έρευνα επενδύσεων που διεξήχθη το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου του τρέχοντος έτους, πραγματοποιήθηκε η τέταρτη και τελευταία εκτίμηση για τη συνολική πορεία των επενδύσεων στη Βιομηχανία κατά το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων, οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποίησης το 2017 αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με τις δαπάνες του 2016.

Σημειώνεται ότι καταγράφεται αύξηση στην τελευταία εκτίμηση των βιομηχανικών επενδύσεων για πρώτη φορά από το 2008. Αυτό το αποτέλεσμα συνάδει με την ήπια άνοδο πέρυσι του σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου σε τρέχουσες τιμές σε μεταλλικά προϊόντα και μηχανήματα κατά 3,0%. Στην τρίτη σχετική εκτίμηση, στην προηγούμενη έρευνα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, προβλεπόταν μεγαλύτερη άνοδος των επενδύσεων για το 2017, της τάξης του 12,1%

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Επενδύσεων στην Βιομηχανία που πραγματοποίησε ο ΙΟΒΕ, κύρια επενδυτική προτεραιότητα για το 2017 είναι η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας για ήδη παραγόμενα προϊόντα, ενώ για το τρέχον έτος η διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας για νέα προϊόντα.

Η οικονομική πολιτική στο σύνολό της, η φορολογία κερδών, αλλά και η χαμηλή διαθεσιμότητα και το σημαντικό κόστος κεφαλαίων, παραμένουν σταθερά οι περισσότερο αποτρεπτικοί παράγοντες των επενδύσεων.