ΙΟΒΕ: Επιδείνωση των οικονομικών του αναμένει το 51% των νοικοκυριών

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση των οικονομικών του αναμένει το 51% των νοικοκυριών

Συνεχίζει να υποχωρεί η καταλωτική εμπιστοσύνη των πολιτών, ενώ παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης τα ελληνικά νοικοκυριά προχωρούν σε δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της οικονομικής τους κατάστασης με το 51% αυτών να αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωσή της, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) τον Φεβρουάριο και δημοσιεύθηκε στις 4 Μαρτίου, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις -33,3 μονάδες, από -28,3 μονάδες τον Ιανουάριο.

Όπως σημειώνει ο ΙΟΒΕ, η εξασθένιση αυτή εκπορεύεται κυρίως από τις δυσοίωνες προβλέψεις των νοικοκυριών για μείζονες αγορές και λιγότερο από την επιδείνωση των προβλέψεών τους για την μελλοντική οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ οι εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών το τελευταίο έτος παραμένουν αμετάβλητες.

Συγκεκριμένα, το 51% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόλις το 5% προβλέπει μικρή βελτίωση.

Παράλληλα, επιδείνωση δείχνουν και οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές 12μηνο. Το 48% των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή χειροτέρευση, έναντι του 17% το οποίο αναμένει σταθερότητα.

Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, έχει ανακοπεί η ανοδική τάση των προηγούμενων μηνών όσον αφορά τη πρόθεση για μείζονες αγορές.

Δηλαδή τα σχέδια για υψηλού κόστους αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) εξασθένησε έντονα τον Φεβρουάριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -41,5 (από -26,9) μονάδες. Το 55% των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 5% αναμένει το αντίθετο. Οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -13,6 μονάδες στην ΕΕ και στις -15,4 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Στα ίδια επίπεδα παραμένει η πρόθεση για αποταμίευση, με το 84% των νοικοκυριών να μην θεωρεί καθόλου πιθανή στο επόμενο 12μηνο, ενώ αύξηση καταγράφει ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 45%, με το 21% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της.