ΙΟΒΕ: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,8% για φέτος

ΙΟΒΕ: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,8% για φέτος

Του Γιώργου Φιντικάκη

Χαμηλώνει τον πήχη για την ανάπτυξη φέτος το ΙΟΒΕ, που προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 1,8%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,9%.

Την τάση δίνουν τα στοιχεία για το ασθενικό πρώτο τρίμηνο που είχε κλείσει στο 1,3%, ενώ θυμίζουμε ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει προβλέψει ότι η φετινή ανάπτυξη θα κινηθεί στο 1,9%.

Ταυτόχρονα, το ΙΟΒΕ κρούει το καμπανάκι ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών πρέπει να εστιάσει στην ενίσχυση των κινήτρων για παραγωγή, όχι στην κατανάλωση.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νίκου Βεττα, ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, δεν μπορεί να είναι καθολική γιατί θα οδηγούσε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. «Απαιτούνται δύσκολες επιλογές και η μείωση των φορολογικών συντελεστών πρέπει να εστιαστεί στην ενίσχυση των κινήτρων για παραγωγή και αποταμίευση και όχι στην κατανάλωση. Αν η φορολογία στα εισοδήματα απλοποιηθεί, πολύ χαμηλότεροι συντελεστές θα απέφεραν τα ίδια έσοδα στα κρατικά ταμεία, ενισχύοντας την ανάπτυξη και χρηματοδοτώντας και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους ασθενέστερους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις εισφορές στο υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα είπε πως θα πρέπει να μειωθούν ώστε να υπάρχουν και εισφορές σε προσωπικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, με κίνητρα για αποταμίευση και ενίσχυση της εργασίας, ιδίως της νέας γενιάς. «Η μετάβαση σε ένα τέτοιο σύστημα έχει σχετικά χαμηλό κόστος, ενώ τα οφέλη για την οικονομία θα είναι πολύ υψηλά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.