ΙΟΒΕ: Βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο

ΙΟΒΕ: Βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο

Σε ανοδική πορεία παραμένει και τον Σεπτέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, ο οποίος διαμορφώνεται στις 107,2 μονάδες από 105,3 μονάδες τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών οικονομικής συγκυρίας στον τομέα της βιομηχανίας, η ενίσχυση του δείκτη προέρχεται κυρίως από βελτίωση των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο και τους καταναλωτές, ενώ στους υπόλοιπους επιχειρηματικούς τομείς οι μεταβολές είναι ήπια θετικές.

Ταυτόχρονα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών. Είναι φανερό ότι διατηρείται η θετική επίδραση του εκλογικού αποτελέσματος στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων. Άλλωστε συνεχίζουν να αξιολογούνται ευνοϊκά, οι δηλώσεις (προγραμματικές περισσότερο) και διαθέσεις της νέας κυβέρνησης, καθώς ακόμα οι νομοθετικές παρεμβάσεις είναι σε αρχικό στάδιο.

Παρόλα αυτά όμως φαίνεται ότι ακόμα και αυτές (π.χ. μείωση ΕΝΦΙΑ, επέκταση ρύθμισης οφειλών έως 120 δόσεις) επηρεάζουν θετικά τις προσδοκίες των νοικοκυριών. Ωστόσο, φαίνεται να παραμένουν ανοικτά ορισμένα βασικά ζητήματα, όπως η διαμόρφωση του φορολογικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα επηρεάσουν τις προσδοκίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, τα ζητήματα αυτά σχετίζονται με τον προϋπολογισμό του 2020 και το δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει από τις εφαρμοζόμενες και προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις, ενώ επηρεάζονται και από σημαντικές εστίες αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον.

Ταυτόχρονα καταγράφηκε σημαντική βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, λόγω καλύτερων προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες. Ειδικότερα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε σημαντικά τον Σεπτέμβριο, στις 106,8 (από 104,4 τον Ιούλιο) μονάδες, επίπεδο υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (104,5 μον.).