ΙΟΒΕ: Αμετάβλητος ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο

ΙΟΒΕ: Αμετάβλητος ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο

Αμετάβλητος ουσιαστικά παρέμεινε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Δεκέμβριο, στις 101,6 μονάδες έναντι 101,8 μονάδων τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ.

Επιπλέον επιδεινώνονται οι προσδοκίες στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, αλλά σημειώνεται βελτίωση στο Λιανικό Εμπόριο στις Υπηρεσίες και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η τελευταία, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, σημειώνει νέα υψηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2015, μετά από συνεχή ανοδική πορεία 6 μηνών.

Ωστόσο, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε αναμονή, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά προσπαθούν να προσαρμοστούν ενόψει των δεδομένων που δημιουργεί η έξοδος από το τελευταίο δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες εξασθένησαν στο δεύτερο μισό του 2018. Εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος του Λιανικού Εμπορίου, όπου η βελτίωση των προσδοκιών φαίνεται να ακολουθεί πορεία παράλληλη με την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος το 2018 είναι συνεπής με τις εκτιμήσεις για τους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας, τονίζει ο ΙΟΒΕ.

O δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχωρεί τον Δεκέμβριο για τέταρτο μήνα, στις 96,4 (από 97,9 τον Νοέμβριο) μονάδες, επίδοση χαμηλότερη και εκείνης πριν ένα χρόνο (103 μον.). 

Τέλος, στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο χάνει 5 μονάδες και διαμορφώνεται στις 5, με το 21% (από 23%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 16% (από 13%) μείωσή της.

Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση αυξάνεται οριακά τον Δεκέμβριο (+2 από +1 μον.), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να κινείται και πάλι στο 9%, έναντι ενός 7% (από 8%) που αναμένει υποχώρηση.