Σε κατάθλιψη οι Έλληνες: 9 στους 10 δεν περιμένουν να βάλουν ούτε ένα ευρώ στην άκρη

Σε κατάθλιψη οι Έλληνες: 9 στους 10 δεν περιμένουν να βάλουν ούτε ένα ευρώ στην άκρη

Η οικονομική ανάκαμψη είναι εδώ και η κυβέρνηση «βλέπει» ολοκλήρωση της αξιολόγησης και «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο. Άρα, όλα καλά... όλα ανθηρά. Την ώρα, λοιπόν, που η οικονομία αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη άνω του 1% το 2017, οι Έλληνες δεν περιμένουν τίποτα θετικό. Στοιχεία του ΙΟΒΕ δείχνουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά παραμένουν σε... μαύρα πανιά και έχουν πάψει να ελπίζουν. 

Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, 6 στα 10 νοικοκυριά πιστεύουν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερέψει, ενώ 9 στα 10 δεν περιμένουν να βάλουν στην άκρη ούτε ένα ευρώ τον επόμενο χρόνο. 

Πιο αναλυτικά, το 60% (από 58%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 2% (από 5%) προβλέπει και πάλι μικρή βελτίωση. Σημειώνεται ότι κατά το ίδιο διάστημα οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +1,1 και -0,4 μονάδες.

Όσο για την αποταμίευση, συνεχίζει να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά. Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση των νοικοκυριών τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνεται επίσης και τον Νοέμβριο και διαμορφώνεται στις -79,5 (από -78,6) μονάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 92% (από 89%) των νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 8% (από 10%) τη θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -0,2 και -3,5 μονάδες αντίστοιχα.

Στα υπόλοιπα στοιχεία, τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα συνέβαλαν στον να μην υποχωρήσει η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα το Νοέμβριο, παρόλο που η χώρα έχει ήδη το χαμηλότερο σχετικό δείκτη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτω ακόμα και από Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία, επισημαίνει το Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δελτίο, οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους  προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνονται ελαφρώς τον Νοέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται  στις -46 (από -44) μονάδες.

Λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας, με το δείκτη πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες να μειώνεται τον Νοέμβριο  στις +41,3 (από +42,3) μονάδες. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 60% (από 61%), με το 13% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά ή αισθητή μείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη κινήθηκαν στις +6,3 και+4,8 μονάδες. 

Γενικότερα, όσον αφορά στο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, ο δείκτης διατηρήθηκε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα στις 98,4 μονάδες, από τις 98,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η μικρή επιδείνωση των δεικτών σε Κατασκευές, Βιομηχανία και Υπηρεσίες αντισταθμίζεται από την άνοδο στο Λιανικό Εμπόριο, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Τον τελευταίο μήνα δεν επήλθαν σημαντικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική, με αποτέλεσμα να παγιώνεται η σταθερότητα στην οικονομία ενώ σημειώνεται πως έχει δημιουργηθεί η προσδοκία πως η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος δε θα αποτελέσει σημείο τριβής με τους εταίρους και πιστωτές και θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Στη μηνιαία έκθεσή του, το ΙΟΒΕ προσθέτει πως οι φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις που επηρεάζουν τις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί κατά το προηγούμενο διάστημα και καταλήγει πως οι προσδοκίες έχουν σταθεροποιηθεί σε επίπεδο που είναι μεν υψηλότερο από πριν ένα έτος – και άρα συνεπές με την τρέχουσα ανάκαμψη,- αλλά σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο επίπεδο στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες.

Αναλυτικότερα:

Στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες δεν μεταβάλλονται, με τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση και το ισοζύγιο των αποθεμάτων να επιδεινώνονται οριακά.

Στις Κατασκευές, επιδεινώνονται οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αυτών που ασχολούνται με τα Δημόσια Έργα, όπως και οι προβλέψεις για την απασχόληση

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα βρίσκονται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εξασθενούν, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της όμως να βελτιώνονται, έστω και οριακά

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, καταγράφεται βελτίωση του ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας και οριακή ανάκαμψη στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την πρόθεση αποταμίευσης να επιδεινώνονται.