Intralot: Το απόλυτο turnaround story ξεκίνησε από τη… Μύκονο

Intralot: Το απόλυτο turnaround story ξεκίνησε από τη… Μύκονο

Ήταν Αύγουστος του 2020 όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε στο σπίτι του στον Άγιο Στέφανο Μυκόνου να αναμειχθεί στην αλλαγή σελίδας της Intralot. Από τότε, η συμφωνία με τους ομολογιούχους «κλείδωσε». Η μετοχή έχει εκτοξευθεί 478%. Παράλληλα γίνονται οι προετοιμασίες για την εισαγωγή της Intralot Inc στο Nasdaq. Ο ενάμισης χρόνος της δραστηριοποίησης του Σωκράτη Κόκκαλη, επισφραγίζεται με την επιστροφή της εταιρείας στο εννεάμηνο σε ισχυρή κερδοφορία, θέτοντας τις  βάσεις για ανάπτυξη διαρκείας.

Όταν η εταιρεία «πάλευε» με τους ομολογιούχους για την κεφαλαιακή διάρθρωσή της, λίγοι περίμεναν το «growth story» που θα ακολουθούσε. Πλέον, η  Intralot καταγράφει αύξηση των εσόδων και εκτίναξη της κερδοφορίας. Τα αποτελέσματα εννεαμήνου είναι χαρακτηριστικά: Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 302,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα 24,4% και τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 82,6 εκατ .ευρώ, καταγράφοντας εκρηκτική αύξηση 82,5% σε ετήσια βάση.

Τα οικονομικά μεγέθη αντικατοπτρίζουν την ολική επιστροφή της Intralot σε αναπτυξιακή τροχιά. Οφείλονται στη συνεχιζόμενη ισχυρή λειτουργική απόδοση σε συνδυασμό με τη θετική επίδραση της συμφωνίας βελτιστοποίησης της κεφαλαιακής διάρθρωσης που επιτεύχθηκε στις αρχές Αυγούστου.

Η σημαντική μείωση του δανεισμού μάλιστα θέτει τα θεμέλια περαιτέρω ενίσχυσης του EBITDA στο μέλλον, καθώς  ισχυροποιεί περαιτέρω το συνολικό χρηματοοικονομικό προφίλ και τις προοπτικές της εταιρείας για επιδίωξη νέων ευκαιριών ανάπτυξης μέσω στρατηγικών συνεργασιών.

Επομένως, νέες συνεργασίες, νέα συμβόλαια σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς επίσης και είσοδο της θυγατρικής στις ΗΠΑ στο Nasdaq, αποτελούν το στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας για το 2022.

Θετικά αποτιμώνται από την αγορά η ισχυρή ρευστότητα που πλέον διαθέτει ο όμιλος. Στο εννεάμηνο οι λειτουργικές ταμειακές ροές για το εννεάμηνο του 2021 διαμορφώθηκαν στα 84,2 εκατ., ευρώ αυξημένες κατά 55,9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2020. Εξαιρώντας τις λειτουργικές ταμειακές ροές από τις διακοπείσες δραστηριότητες (κυρίως σε Βουλγαρία και Βραζιλία), οι λειτουργικές ταμειακές ροές εμφανίζονται αυξημένες κατά 58,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, επηρεασμένες κυρίως από το αυξημένο EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σε σχέση με πέρυσι (+37,3 εκατ. ευρώ).

Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές  κατέστησαν θετικές, καθώς αυξήθηκαν κατά 54,7 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 32,6 εκατ. ευρώ, από -22,1 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά. Παράλληλα, ανάπτυξη παρατηρείται σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος.  Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσιάζει αύξηση 59,4 εκατ. ευρώ, απόρροια της μεγέθυνσης που συντελέστηκε στις αγορές που δραστηριοποιείται η εταιρεία και κυρίως από τη λειτουργία τυχερών παιχνιδιών.  Ειδικότερα, η εκρηκτική αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται :

  • στη Μάλτα (+16,0 εκατ. ευρώ ή +30,0% σε ετήσια βάση), με τη μεταβολή να οφείλεται κυρίως στον αντίκτυπο του COVID-19 κατά το εννεάμηνο του 2020 και  στην Αργεντινή (+10,0 εκατ. ευρώ ή +63,7% σε ετήσια βάση), λόγω της ανάπτυξης της τοπικής αγοράς και τον αντίκτυπο της πανδημίας του COVID-19 την περασμένη χρονιά,
  •  στην ισχυρή επίδοση από τις δραστηριότητές στις ΗΠΑ (+21,5 εκατ. ευρώ ή +22,9% σε ετήσια βάση), που οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων από τα παιχνίδια Λοταρίας, ενισχυμένη περαιτέρω από ένα μεγάλο τζάκποτ τον Ιανουάριο του 2021 και από τις υψηλότερες πωλήσεις εμπορευμάτων,
  •  στην Αυστραλία (+3,0 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω του υψηλότερου αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19 κατά το εννεάμηνο του 2020
  •  στην αύξηση που προέκυψε από τις δραστηριότητες στην Τουρκία (+6,8 εκατ. ευρώ), λόγω της βελτιωμένης επίδοσης της Bilyoner,
  • στη βελτιωμένη επίδοση στο Μαρόκο (+3,7 εκατ. ευρώ).