Intralot: Συνεχίζει ανοδικά στο τρίμηνο - Τι ειπώθηκε στους αναλυτές

Intralot: Συνεχίζει ανοδικά στο τρίμηνο - Τι ειπώθηκε στους αναλυτές

Την τάση του 2021 ακολουθούν οι οικονομικές επιδόσεις του α' τριμήνου για την Intralot, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση της εισηγμένης, χωρίς ωστόσο να κάνει πρόβλεψη για το σύνολο του έτους, και κυρίως σε επίπεδα Ebitda, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών. 

Στην ενημέρωση έγινε εκτεταμένη αναφορά στη συμφωνία για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωσή της Intralot η οποία ολοκληρώθηκε εντός του 2021, ενώ δεν υπήρξε λεπτομερής ενημέρωση για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης της θυγατρικής του Ομίλου στις ΗΠΑ. 

Η συμφωνία με τους Ομολογιούχους αποτέλεσε ορόσημο για την πορεία της εισηγμένης και του ομίλου και είχε ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου που μειώθηκαν κατά 163 εκατ. ευρώ. 

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν κάτι ακόμα που επισημάνθηκε στην τηλεδιάσκεψη και σε συνδυασμό με τη μείωση των καθαρών επενδύσεων έφερε μείωση του καθαρού δανεισμού στα 497 εκατ. ευρώ από 651 εκατ. ευρώ μειώνοντας και τον σχετικό δείκτη net debt/ebitda στις 4,5 φορές από 9,8 φορές. 

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ανακοίνωσε την Παρασκευή, αύξηση 20% στα έσοδα το 2021, και κέρδη EBITDA στα €110,4 εκατ. αυξημένα κατά 66,9% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε κατά το δωδεκάμηνο του 2021, τα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα €414,0 εκατ. (+20,0% σε ετήσια βάση). Κατά την ίδια περίοδο, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €110,4 εκατ. (+66,9% σε ετήσια βάση).  

Η αγορά των ΗΠΑ και η συμβολή στα αποτελέσματα

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της Intralot, σχεδόν το 40% του συνολικού τζίρου της πραγματοποιείται στις ΗΠΑ που παρέχει τεχνολογία και υπηρεσίες υποστήριξης σε κρατικές λοταρίες μέσω της καθ’ ολοκληρίαν θυγατρικής, Intralot Inc., η οποία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2001. 

Μάλιστα η  Intralot Inc, αποτελεί έναν από τους  τρεις προμηθευτές που διατηρούν συμβάσεις με τις κρατικές λοταρίες για την προμήθεια συστημάτων τυχερών παιχνιδιών, δικτύων επικοινωνίας λιανικής πώλησης καθώς και εξοπλισμού σημείου πώλησης, όπως τερματικά και μηχανήματα αυτόματης πώλησης.  

Ειδικότερα, το 2003 ήταν η πρώτη μη-αμερικανική εταιρία που κέρδισε τη σύμβαση για την προμήθεια συστημάτων λοταρίας, που αφορούσε στην προμήθεια της κρατικής λοταρίας στη Νεμπράσκα.  

Στο τέλος του 2021 η εταιρεία στην Αμερική δραστηριοποιείται με 12 συμβάσεις σε αντίστοιχα 12 πολιτείες, που αφορούν στην προμήθεια και λειτουργία συστημάτων τυχερών παιχνιδιών στο Ιλινόις, το Οχάιο, τη Λουϊζιάνα, το Αρκάνσας, το Νιου Χάμσαϊρ, το Αϊντάχο, το Βέρμοντ, το Γουαϊόμινγκ, τη Μοντάνα, το Νιου Μέξικο και την Ουάσιγκτον. Διατηρεί επίσης σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών κεντρικής παρακολούθησης για περισσότερες από 29.000 παιγνιομηχανές ψυχαγωγίας στην Τζώρτζια. Στο Οχάιο, εκτός από την παροχή κεντρικού συστήματος, τερματικών, εξοπλισμού, μηχανημάτων αυτόματης πώλησης και επικοινωνιών δικτύου λιανικής πώλησης, παρέχει επίσης υπηρεσίες κεντρικής παρακολούθησης για επτά racinos που έχουν παιγνιομηχανές βιντεολοταρίας (VLTs). 

Το 2021, οι πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθαν στα 152,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξεως του 14,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά το οποίο ανήλθαν σε 132,8 εκατ.  

Η θετική αυτή επίδοση βασίζεται κυρίως στην ισχυρή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων από τα παιχνίδια λοταρίας και των παιγνιομηχανών βιντεολοταρίας (VLTs), καθώς και στην υψηλότερη συνεισφορά του αθλητικού στοιχηματισμού στις πολιτείες της Μοντάνα και της Ουάσινγκτον (Περιφέρεια της Κολούμπια), αντισταθμίζοντας   πλήρως τις χαμηλότερες πωλήσεις και την αρνητική διακύμανση του δολαρίου (3,5% ανατίμηση του ευρώ συγκριτικά με πέρυσι - βάσει των μέσων όρων για τις αντίστοιχες περιόδους). Τα έσοδα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά για το δωδεκάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021 αντιστοιχούσαν στο 36,8% των συνολικών εσόδων του ομίλου. 

Σε επίπεδο Ebitda, το 52% προέρχεται από τις αγορές των ΗΠΑ και Καναδά, από 9% συνεισφέρουν η Αργεντινή και Τουρκία, 8% η Μάλτα, 7% οι Αυστραλία και Ολλανδία με την Ελλάδα να συνεισφέρει μόνο το 3,2%.