Intralot: Έκλεισε «κλειδωμένη» στο -19,85% και με πωλητές

Intralot: Έκλεισε «κλειδωμένη» στο -19,85% και με πωλητές

«Κλειδωμένη» και με απώλειες 19,85% στα 0,1090 ευρώ έκλεισε σήμερα Πέμπτη η μετοχή της Intralot, πλησιάζοντας ξανά τα ιστορικά χαμηλά της, λόγω της υπαγωγής της στην κατηγορία της επιτήρησης, για πρώτη φορά στα 21 χρόνια που βρίσκεται στο ταμπλό του Χ.Α.

Μάλιστα, η μετοχή έκλεισε με ανεκτέλεστο πωλήσεων 351.999 τεμαχίων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την αυριανή συνεδρίαση, με την κεφαλαιοποίηση της άλλοτε κραταιάς εταιρείας να πέφτει στα 17,1 εκατ. ευρώ, ενώ θυμίζουμε πως έχει ιστορικό χαμηλό στα 0,0892 ευρώ από το κλείσιμο της 16ης Μαρτίου 2020.

Θυμίζουμε πως με χθεσινή απόφαση της επιτροπής λειτουργίας αγορών του Χ.Α., οι μετοχές της Intralot αλλά και της ΒΙΣ από σήμερα διαπραγματεύονται στην κατηγορία της επιτήρησης. H Intralot υπάγεται στην επιτήρηση λόγω αρνητικής καθαρής θέσης (κατά 119,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο), ενώ η ΒΙΣ παρουσίασε ζημιές που υπερβαίνουν το 30% των ιδίων κεφαλαίων.

Παράλληλα, σ’ ότι αφορά την Intralot, αποφασίστηκε και η διαγραφή των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί των μετοχών της ίδιας εταιρείας, με άμεση ισχύ, ενώ η μετοχή διαγράφεται αυτομάτως από τους δείκτες του Χ.Α. στους οποίους συμμετείχε.

Θυμίζουμε ότι η Intralot εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 3 Νοεμβρίου του 1999 και για χρόνια αποτέλεσε τη ναυαρχίδα των εργασιών του ομίλου Κόκκαλη, καθώς αποτελούσε έως πριν μερικά χρόνια, μέλος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και του FTSE 25.

H εταιρεία όλα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μείωση αποτελεσμάτων χάνοντας και σημαντικά συμβόλαια στο εξωτερικό όπου – παρά την έντονη παρουσία της – αδυνατεί να φέρει αποτελέσματα.

Στις ΗΠΑ έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές δικαστικές περιπέτειες, έχοντας έρθει αντιμέτωπη και με τα διαφορετικά νομικά καθεστώτα που ισχύουν ανά πολιτεία, κάτι που μεταβάλλει τα δεδομένα. Παράλληλα, τον περασμένο Φεβρουάριο, απώλεσε κάποιες άδειες που είχε στη Βουλγαρία, καθώς η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας αποφάσισε να κρατικοποιήσει τα τυχερά παιχνίδια.

Πιο αναλυτικά, το Φεβρουάριο ψηφίστηκε στη Βουλγαρία τροποποίηση του Νόμου περί Παιγνίων, με την οποία η διεξαγωγή όλων των παιχνιδιών τύπου λοταρίας, με εξαίρεση τα παιχνίδια τύπου ΚΙΝΟ, ανατίθεται μονοπωλιακά στην κρατική λοταρία. Κατά συνέπεια τρεις από τις έξι τρέχουσες άδειες της κατά 49% θυγατρικής εταιρείας Eurobet Ltd, έπαψαν να ισχύουν από τις 21 Φεβρουαρίου 2020.

Παράλληλα, εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη ήταν το γεγονός ότι – όπως η Intralot ενημέρωνε τότε στην ίδια ανακοίνωση – της κοινοποιήθηκαν πράξεις αναδρομικής επιβολής εισφορών παιγνίων από την Βουλγαρική Επιτροπή Παιγνίων στην Eurobet Ltd. ύψους BGN 74,4 εκατ., καθώς και στην κατά 49% συγγενή εταιρία Eurofootball Ltd BGN 328,9 εκατ.

Η Intralot είχε χαρακτηρίσει «αβάσιμες και αναιτιολόγητες» τις παραπάνω απαιτήσεις και θα προσφύγει στα τοπικά Διοικητικά Δικαστήρια, «δεδομένου ότι η καταβολή όλων των εισφορών παιγνίων των ως άνω εταιριών πραγματοποιούνταν πάντοτε σύμφωνα με βάση τις προβλέψεις του Νόμου περί Παιγνίων και τους εγκεκριμένους από το Βουλγαρικό Υπ. Οικονομικών κανονισμούς».

Οι εξελίξεις στη Βουλγαρία επηρέασαν και τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου 2020, όπου η εταιρεία παρουσίασε κάμψη εσόδων αλλά και των EBITDA, ενώ ρόλο έπαιξαν οι εξελίξεις στην Τουρκία αλλά και το αντίκτυπο της πανδημίας σε διάφορες χώρες όπου έχει παρουσία.

Ο κύκλος εργασιών το 1ο τρίμηνο του 2020 έπεσε στα 102,0 εκατ. ευρώ έναντι 192,7 εκατ. ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας πτώση 47,1%. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 15,8 εκατ. από 31,8 εκατ. ευρώ πέρυσι, μειωμένα κατά 50,3%, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA κατήλθε στα 13,7 εκατ. από 23,8 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 142,0 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 7,4 εκατ. σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2019, ενώ ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 611,1 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 36,4 εκατ. σε σύγκριση με πέρυσι.

Θυμίζουμε πως στο σύνολο της χρήσης του 2019 η καθαρή θέση του ομίλου ήταν αρνητική κατά 93,1 εκατ. ευρώ ενώ οι ζημιές είχαν διαμορφωθεί στα 111,88 εκατ. ευρώ.