Intrakat: Συγκυριακή μείωση μεγεθών, αναμένει ανάκαμψη το 2021

Intrakat: Συγκυριακή μείωση μεγεθών, αναμένει ανάκαμψη το 2021

Τη δυνατότητα διοικητικής και οικονομικής αναμόρφωσης με σκοπό την επικέντρωση καθαρά στους τομείς των δημοσίων έργων, υποδομών, παραχωρήσεων ΣΔΙΤ, ενέργειας, αλλά και Real Estate στον τομέα του τουρισμού όπου αναμένεται σημαντική ανάκαμψη, μελετά η διοίκηση της Intrakat, η οποία έκλεισε το 2020 με ανεκτέλεστο σε επίπεδο Ομίλου στα 380,9 εκατ. ευρώ, ενώ έχει μειοδοτήσει και είναι προς υπογραφή έργα ύψους 225,6 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία αν και έκλεισε τη χρήση 2020 σε επίπεδο Ομίλου με μείωση κατά 39% στα 174,5 εκατ. ευρώ  έναντι 286 εκατ. ευρώ  το 2019 και αντίστοιχα κατέγραψε πτώση πωλήσεων κατά 41,7% σε σχέση με το κλείνοντας στα 159 εκατ. ευρώ, προβλέπει ανάπτυξη των εργασιών για τη μετά covid-19 εποχή.

Ειδικότερα στηριζόμενη στις προβλέψεις για τον κλάδο τις οποίες χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, καθώς σχεδιάζονται και δρομολογούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το χρονικό διάστημα 2021-2026 πολλά σημαντικά έργα στην ενέργεια, τις τουριστικές υποδομές, αγροτικές υποδομές, αναμένει ανάκαμψη των μεγεθών και ανάκτηση των απωλειών.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της η εισηγμένη, «η παρατηρούμενη ύφεση εκτιμάται από τη Διοίκηση της εταιρείας ως συγκυριακή οφειλόμενη κατά κύριο λόγο στην επίδραση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του COVID-19 στην ωρίμανση και στην εκτέλεση των έργων. 

Κατά συνέπεια εκτιμάται ότι λόγω του υψηλού ανεκτελέστου υπόλοιπου έργων που διαθέτει η Εταιρεία καθώς και των αναμενόμενων επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, η ύφεση αυτή θα είναι παροδική και αναμένεται σύντομα ανάκαμψη των μεγεθών και ανάκτηση των απωλειών».

Επίσης η πρόσφατη αλλαγή του νόμου για την ανάθεση των Δημοσίων Συμβάσεων και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του νέου προγράμματος ΣΕΣ 2021-2027 επιτρέπουν εξαιρετικά αισιόδοξες προβλέψεις ανάκαμψης.

Ως εκ τούτου, παρότι ο όμιλος στο 2020 υπέστη απώλειες στις συνολικές πωλήσεις σε ένα ποσοστό 39% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αναμένει ότι θα αντισταθμίσει στο 2021 τις απώλειες αυτές και θα επαναφέρει τα μεγέθη πωλήσεων και κερδοφορίας στα αναμενόμενα επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό η Intrakat μελετά τη δυνατότητα διοικητικής και οικονομικής αναμόρφωσης με σκοπό την επικέντρωση καθαρά στους τομείς των:

  • Δημοσίων έργων υποδομών
  • Έργων Παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ
  • Έργων Ενέργειας
  • Ανάπτυξης Real Estate στον τομέα του τουρισμού

Όσον αφορά στις οικονομικές επιδόσεις, αναλυτικά σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση οι πωλήσεις του Ομίλου το 2020 ανήλθαν σε € 174,5 εκ. έναντι € 286 εκ. του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας μείωση κατά 39%.

Τα αποτελέσματα προ φόρων του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε ζημίες € 12,8 εκ. έναντι κερδών € 2,3 εκ. την προηγούμενη χρήση, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες € 12,4 εκ. έναντι κερδών € 0,6 εκ. την προηγούμενη χρήση.

Το EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε σε κέρδη € 1,7 εκ. έναντι κερδών € 15,7 εκ. την προηγούμενη χρήση, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA σε κέρδη € 2 εκ. έναντι κερδών € 14,2 εκ.

Αντίστοιχα oι πωλήσεις της Εταιρείας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε € 159 εκ. έναντι € 272 εκ. σημειώνοντας μείωση κατά 41,7% σε σχέση με το 2019.

Τα αποτελέσματα προ φόρων της Εταιρείας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε ζημίες € 7,1 εκ. έναντι κερδών € 5,5 εκ. του 2019, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε ζημίες € 6,6 εκ. έναντι κερδών € 3,5 εκ.

Το EBITDA της Εταιρείας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε σε κέρδη € 3,3 εκ. έναντι κερδών € 15,9 εκ. την προηγούμενη χρήση, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA σε κέρδη € 3,6 εκ. έναντι κερδών € 14,4 εκ. την προηγούμενη χρήση.

Ισχυρό ανεκτέλεστο και νέα προς υπογραφή έργα

Στις 31.12.2020 το  ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του Ομίλου ανερχόταν σε €380,9 εκ. πλέον €225,6 εκ. νέα έργα που έχει μειοδοτήσει η Εταιρεία και αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπογραφή τους. 

Από τα προς υπογραφή έργα ύψους €225,6 εκ., λόγω του COVID-19 υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις, αλλά από τις αρχές του έτους έως σήμερα υπεγράφησαν συμβάσεις ύψους €16 εκατ., μεταξύ των οποίων η αποκατάσταση ζημιών των οδικών υποδομών του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, του Υπουργείου Υποδομών και η επέκταση αιολικού πάρκου στον Κιθαιρώνα.

Επίσης στα σημαντικά έργα προς υπογραφή, για τα οποία εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος θα έχει υπογραφεί έως τα τέλη του 2021, συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • Ο αυτοκινητόδρομος Πάφου–Πόλης Χρυσοχούς, Φάση (Α), προϋπ. € 73 εκ.
  • Η κατασκευή ηλεκτροκίνησης Λάρισας - Βόλου, προϋπ. € 42,4 εκ.
  • Τα δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων παραλιακών οικισμών Αιγιαλείας, προϋπ. € 24,4 εκ. 
  • Οι πρόδρομες εργασίες ΒΔ Επέκτασης ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, προϋπ. € 13,6 εκ. 
  • Η κατασκευή επέκτασης επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης Φάση Α2, προϋπ. € 9,6 εκ.
  • Η κατασκευή αρδευτικού δικτύου Πρεσπών Ν. Φλώρινας, προϋπ. € 8 εκ.
  • Η κατασκευή δικτύου ομβρίων στους Δήμους Κορυδαλλού και Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, προϋπ. € 7,6 εκ.
  • Η λειτουργία και συντήρηση του έργου ύδρευσης Πάτρας από τους ποταμούς Πείρο και Παραπείρο, προϋπ. € 6,9 εκ.