7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Intrakat: Ανεβάζει στροφές, σε προνομιούχα θέση στη διεκδίκηση νέων έργων 

Intrakat: Ανεβάζει στροφές, σε προνομιούχα θέση στη διεκδίκηση νέων έργων 

Να αδράξει την ευκαιρία που δημιουργεί η «κοσμογονία που έρχεται τα επόμενα χρόνια στις κατασκευές» σχεδιάζει η Intrakat, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Πέτρος Σουρέτης στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, σημειώνοντας ότι εταιρεία βρίσκεται σε προνομιούχα θέση και σωστά τοποθετημένη για να μπει στη μάχη της διεκδίκησης των έργων που έρχονται, τα οποία αθροιστικά ξεπερνούν τα 72 δισ. ευρώ.

Η Intakat, έχει εκπονήσει και τρέχει στρατηγικό μετασχηματισμό που σηματοδοτείται και από την είσοδο του ιδρυτή του Ομίλου Intracom κ. Σωκράτη Κόκκαλη στο διοικητικό συμβούλιο στη θέση του Προέδρου, και επικεντρώνεται στα κατασκευαστικά έργα υποδομών, περιβάλλοντος και τεχνολογίας, ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Real Estate.

Η δυναμική της εταιρείας καταγράφεται ήδη στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο της, το οποίο ακολουθεί συνεχώς αυξητική πορεία και ανέρχεται πλέον στα 748,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 402,4 εκατ. είναι έργα προς υπογραφή. Το 57% των υπογεγραμμένων συμβάσεων είναι με το δημόσιο και το υπόλοιπο με τον ιδιωτικό τομέα. Το 53% αφορά υποδομές, κτιριακά 19%, δίκτυα 13% και ενεργειακά 11%. 

Η διεκδίκηση νέων έργων αποτελεί βασική στόχευση καθώς όπως ανέφερε ο Δημήτρης Κούτρας, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Intrakat, «σαν χώρα είμαστε μπροστά σε ένα τοπίο νέων σημαντικών και ποικίλων Έργων Ανάπτυξης, που προσομοιάζει με τη δεκαετία 1995 – 2005. Εμείς στην Intrakat προσαρμόζουμε ποιοτικά και ποσοτικά όλες τις δυνάμεις μας να παίξουμε τον ρόλο που μας αναλογεί σε αυτή την ιστορική περίοδο της πατρίδας μας».

Τη νέα στρατηγική Intrakat ανέλυσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Πέτρος Σουρέτης ο οποίος δήλωσε ότι «το νέο οικονομικό περιβάλλον των 72 δισ. με το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) και το νέο ΕΣΠΑ έρχονται να δώσουν μια πρωτοφανή ώθηση στα έργα υποδομής, στα έργα περιβάλλοντος, ψηφιακής τεχνολογίας, στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο τρόπος υλοποίησης θα είναι μέσω δημοσίων έργων αλλά και Συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)».

«Σε αυτό το τοπίο η Intrakat έτοιμη, θα κινηθεί δυναμικά, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων μέσα από την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου προϊόντων υψηλής ποιότητας (ΑΠΕ, ΣΔΙΤ) καθώς και ενίσχυσης των οικονομικών μεγεθών της», πρόσθεσε.

Ο ίδιος στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που δίνει ο όμιλος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με πρώτη κίνηση της συγχώνευση με την εταιρεία ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ, που εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση, εταιρεία που διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία στον κλάδο των ΑΠΕ και άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περίπου 1 GW. 

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στις προοπτικές που φέρνει η συγχώνευση αυτή σημείωσε ότι το πλαίσιο ωρίμανσης περιλαμβάνει 93 MW έργων έτοιμων προς κατασκευή, 400 MW έργων υπό ωρίμανση με ετοιμότητα για κατασκευή έως το 2024 και 600 MW έργων διαθέσιμων προς κατασκευή μετά το 2024. Στόχος είναι η κεφαλαιοποίηση υπεραξίας από το development, την κατασκευή και τη λειτουργία των έργων αυτών.

Η χρηματοδότηση αυτού του σχεδίου θα γίνει με μόχλευση ιδίων κεφαλαίων, δανειακών, αλλά και μέσω στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς κεφαλαιουχικούς επενδυτές όπως σημείωσε ο κ. Σουρέτης.

Στόχος της εταιρείας σύμφωνα με τον ίδιο είναι η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο παραγωγής σταθερών ταμειακών ροών που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων μέσω της ενίσχυσης επαναλαμβανόμενων εσόδων και Ebitda, τις ισχυρές ταμειακές ροές αλλά και την επίτευξη συνεργιών μέσω στρατηγικών συνεργασιών.