Ίλον Μάσκ: Θα απολυθεί το 3,5% του εργατικού δυναμικού της Tesla

Ίλον Μάσκ: Θα απολυθεί το 3,5% του εργατικού δυναμικού της Tesla

Ο Ίλον Μασκ διευκρίνισε ότι η Tesla θα απολύσει το 3,5% του συνολικού της εργατικού δυναμικού την ώρα που πρώην εργαζόμενοι κατέθεσαν αγωγή στην εταιρεία για ομαδική απόλυση που παραβίασε την εργατική νομοθεσία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το CNBC, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Bloomberg την Τρίτη, ο Μασκ είπε ότι η Tesla θα μειώσει τους μισθωτούς της κατά 10% τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει τον αριθμό των ωρομίσθιων εργαζομένων.

Το Reuters, στις αρχές Ιουνίου είχε αναφέρει ότι ο Μασκ ήθελε να περικόψει το 10% των θέσεων εργασίας,  όπως φέρεται να είχε αναφέρει σ' ένα εσωτερικό email που έγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla.

Στο σημείωμα, ο Μασκ φέρεται να είπε ότι έχει ένα «σούπερ κακό προαίσθημα» για την οικονομία. Αλλά σε ένα επόμενο email του προς το προσωπικό της Tesla που περιήλθε σε γνώση του CNBC, ο Μασκ διευκρίνισε ότι η εταιρεία θα μειώσει τον αριθμό των μισθών της κατά 10% και θα αυξήσει το ωρομίσθιο προσωπικό της.

Ο Μασκ είπε την Τρίτη ότι αυτό σήμαινε ότι η ανακοίνωση απολύσεων της Tesla θα επηρέαζε περίπου το 3,5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της, προσθέτοντας ότι το παρόν δυναμικό δεν είναι «εξαιρετικό υλικό». Οι μισθωτοί αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των εργαζομένων της Tesla, πρόσθεσε. «Σε ένα χρόνο από τώρα, νομίζω ότι ο αριθμός των εργαζομένων μας θα είναι υψηλότερος τόσο σε μισθούς όσο και προφανώς σε ωρομίσθιο», είπε ο Μασκ.

Νωρίτερα, ο Μασκ, από την ίδια εκδήλωση, έσπευσε να υποβαθμίσει την αγωγή που κατέθεσαν πρώην εργαζόμενοι στην Tesla κατά της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής ηλεκτροκίνητων για τη “μαζική απόλυση” τους, χαρακτηρίζοντας την «ανάξια λόγου». 

«Ας μην διαβάζουμε πολλά για μια προειδοποιητική αγωγή που δεν έχει βάση», δήλωσε ο Μασκ στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ενώ πρόσθεσε «Φαίνεται ότι ό,τι σχετίζεται με την Tesla εξασφαλίζει πολλά κλικ, είτε είναι ανάξιο λόγου είτε είναι σημαντικό. θα τοποθετούσα την αγωγή στην οποία αναφέρεστε στην κατηγορία των ανάξιων λόγου». 

Πρώην εργαζόμενοι στην Tesla κατέθεσαν αγωγή κατά της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής ηλεκτροκίνητων οχημάτων ισχυριζόμενοι ότι η απόφαση της για τη “μαζική απόλυση” τους, παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί έγκαιρα για τη μείωση των θέσεων εργασίας στην ίδια εταιρία.

Η αγωγή κατατέθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στο Τέξας από δύο εργαζόμενους που δήλωσαν ότι απολύθηκαν από τη μεγάλη εργοστασιακή μονάδα της Tesla στο Σπαρκς της πολιτείας Νεβάδα τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την αγωγή, περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι απολύθηκαν από την αναφερόμενη εργοστασιακή μονάδα στη Νεβάδα.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η εταιρία απέτυχε να τηρήσει την ομοσπονδιακή νομοθεσία για τις μαζικές απολύσεις (the Worker Adjustment and Retraining Notification Act), η οποία απαιτεί μία περίοδο προειδοποίησης 60 ημερών, σύμφωνα με την αγωγή.

Οι εργαζόμενοι επιδιώκουν το δικαίωμα κατάθεσης μαζικών αγωγών για όλους τους πρώην εργαζόμενους της Tesla στις ΗΠΑ που απολύθηκαν τον Μάιο ή τον Ιούνιο, χωρίς να έχουν λάβει μία σχετική προειδοποίηση.

“Η Tesla ενημέρωσε απλά τους εργαζόμενους ότι οι απολύσεις τους ισχύουν άμεσα,” όπως αναφέρεται στο κείμενο της αγωγής.

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι που παρουσιάστηκαν ως εργαζόμενοι της Tesla δήλωσαν ότι απολύθηκαν, ότι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους ή ότι είχαν θέσεις στην εταιρία, με την περίοδο της εργασίας τους να έχει λήξει αυτόν το μήνα, σύμφωνα με αναρτήσεις στο διαδίκτυο, αλλά και συνεντεύξεις στο Reuters.

Την αγωγή κατέθεσαν οι Τζον Λίντς και Ντάξτον Χαρτσφιέλντ που απολύθηκαν στις 10 και 15 Ιουνίου. Οι δύο πρώην εργαζόμενοι ζητούν την καταβολή αποζημίωσης και σχετικών παροχών εργασίας για την περίοδο των 60 ημερών, εντός της οποίας, θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί για την επικείμενη απόλυσή τους.

“Προκαλεί μεγάλο σοκ, το γεγονός ότι η Tesla παραβιάζει ξεκάθαρα την ομοσπονδιακή νομοθεσία, μέσω της απόλυσης τόσων εργαζομένων, χωρίς να παρέχει την απαιτούμενη προειδοποίηση,” δήλωσε στο Reuters η δικηγόρος Σάννον Λις-Ρίορνταν που εκπροσωπεί τους δύο πρώην εργαζόμενους στην εταιρία.

Όπως δήλωσε η ίδια, η Tesla πρόσφερε σε μερικούς εργαζόμενους μόνο μία αποζημίωση μιας εβδομάδας, προσθέτοντας ότι προετοιμάζει την κατάθεση μιας έκτακτης πρότασης σε δικαστήριο, σε μία προσπάθεια να εμποδίσει την Tesla από κάθε ενδεχόμενο εξασφάλισης της παραίτησης των εργαζομένων από τα δικαιώματά τους, σε αντάλλαγμα για την καταβολή αποζημίωσης μόλις μιας εβδομάδας.

Η αγωγή κατατέθηκε σε δικαστήριο της Δυτικής Περιφέρειας του Τέξας.