Η ​«χρέωση προμηθευτών​» ενισχύει τον ανταγωνισμό και βάζει φρένο στις αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ

Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2017, 15:03
-A +A
Η ​«χρέωση προμηθευτών​» ενισχύει τον ανταγωνισμό και βάζει φρένο στις αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ

Απολύτως απαραίτητη θεωρούν παράγοντες του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τη συνέχιση της χρέωσης προμηθευτή προκειμένου να μειωθεί μέχρι μηδενισμού το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και παράλληλα να μην γίνουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς των ΑΠΕ, από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή της ρύθμισης για τη χρέωση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας που θεσπίστηκε με το νόμο Ν.4414/16, προκύπτει ότι αυτή έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντική μείωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, ενώ αναμένεται ότι το έλλειμμα θα μηδενιστεί λογιστικά μέχρι το τέλος του 2017.

Η μείωση επετεύχθη χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, όπως συνέβαινε στο παρελθόν μέσω των διαδοχικών αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ, ενώ παράλληλα συνέβαλε ώστε να συγκρατηθούν οι καθυστερήσεις πληρωμών των ΑΠΕ (σ.σ. το πρόβλημα παραμένει μεγάλο καθώς οι καθυστερήσεις φτάνουν τους πέντε μήνες) και να αποφευχθούν κι άλλες αναδρομικές περικοπές των τιμών στα εν λειτουργία έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στις διαμαρτυρίες της ΔΕΗ ότι το μέτρο της χρέωσης προμηθευτή προκάλεσε ζημιές στην εταιρεία, οι παραγωγοί ΑΠΕ ανταπαντούν πως η συνέχιση της εφαρμογής της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα και να επέλθει μόνιμη εξισορρόπηση στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ προκειμένου μελλοντικά να οδηγηθούμε ακόμη και σε μείωση του ΕΤΜΕΑΡ αλλά και να δημιουργηθεί ασφάλεια για τις επενδύσεις ΑΠΕ.

Θυμίζουμε ότι η χρέωση προμηθευτών θεσπίστηκε ως ανταποδοτική χρέωση που πληρώνουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για το φτηνότερο (λόγω ΑΠΕ) ρεύμα που αγοράζουν από το σύστημα. Η χρέωση αυτή δεν αποτελεί ούτε φόρο, ούτε «τέλος» ενώ δεν σχετίζεται με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Μελέτες που έγιναν τα τελευταία χρόνια από έγκυρους φορείς (ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΙΟΒΕ) έχουν τεκμηριώσει ότι οι ΑΠΕ μειώνουν σημαντικά την Οριακή Τιμή Συστήματος. Όμως, για πολλά χρόνια, η μείωση αυτή δεν μεταφέρονταν στα τιμολόγια των καταναλωτών, ενώ παράλληλα δεν καταβάλλονταν εμπρόθεσμα και στο σύνολό του στους δικαιούχους το συμβολαιοποιημένο τίμημα για την παραγόμενη ανανεώσιμη ενέργεια. Το γεγονός αυτό συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία διαρκώς διογκούμενων ελλειμμάτων στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, τα οποία για να αντιμετωπιστούν επιβάρυναν, αφενός μεν τους καταναλωτές με συνεχείς αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ, και, αφετέρου, τις ΑΠΕ, κυρίως με αναδρομικές περικοπές στις συμβολαιοποιημένες τιμές πώλησης της παραγόμενης ανανεώσιμης ενέργειας. Λόγω των διαδοχικών μειώσεων ο κλάδος των ΑΠΕ έφτασε τα προηγούμενα χρόνια σε οριακό σημείο καθώς απειλήθηκε η βιωσιμότητα σημαντικών επενδύσεων που δρομολογήθηκαν στο παρελθόν. Η ρύθμιση ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή τον Αύγουστο του 2016 και με αυτή επαναπροσδιορίστηκε ο τρόπος υπολογισμού και πληρωμής του κόστους των ΑΠΕ, έτσι ώστε να επιστρέψει σταδιακά στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ από την αγορά (δηλ. από τους προμηθευτές) η οικονομική αξία που προσφέρουν οι ΑΠΕ.Η νέα αυτή ρύθμιση εξειδικεύθηκε, μετά από δημόσιες διαβουλεύσεις της ΡΑΕ, και ενσωματώθηκε στους Κώδικες Συναλλαγών και Διαχείρισης του Συστήματος.

Όπως σημειώνουν παράγοντες του κλάδου των ΑΠΕ ρυθμίσεις όπως αυτή για τη χρέωση προμηθευτών που κάνει ορθολογικότερη και πιο ανταγωνιστική τη λειτουργία της αγοράς, απαιτούν την προσαρμογή όλων των συμμετεχόντων. 

Φωτογραφία SOOC

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 24/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα