Ifo: Έπιασε «πάτο» η γερμανική οικονομία τον Απρίλιο

Ifo: Έπιασε «πάτο» η γερμανική οικονομία τον Απρίλιο

Τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo τον Απρίλιο καταρρέοντας ταυτόχρονα σε ιστορικό χαμηλό και υποδεικνύοντας ότι η γερμανική οικονομία έπιασε «πάτο» τον Απρίλιο. Ήπια ανάκαμψη αναμένουν οι αναλυτές.

Πιο αναλυτικά, το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Leibniz, του πανεπιστημίου του Μονάχου, ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo «γκρεμίστηκε» στις 74,3 μονάδες τον Απρίλιο, από 85,9 μονάδες τον Μάρτιο. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του δείκτη με προηγούμενο ρεκόρ τις 80 μονάδες που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2009, ενώ είναι και η μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή που έχει καταγραφεί.

Παράλληλα, το γερμανικό ινστιτούτο δημοσίευσε χθες ξεχωριστή έρευνα στην οποία αναφέρει ότι το 50% των γερμανικών επιχειρήσεων εφαρμόσουν το πρόγραμμα περιορισμένων ωρών εργασίας kurzarbeit, ενώ σε ποσοστό 18% σχεδιάζουν απολύσεις.

Όλα αυτά σημαίνουν, σύμφωνα με την Capital Economics, ότι η γερμανική οικονομία βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της κρίσης τον Απρίλιο και θα αρχίσει να ανακάμπτει τους επόμενους μήνες ωστόσο με πολύ αργό ρυθμό, ενώ ο Απρίλιος θα είναι ο χειρότερος μήνας και για την ανεργία.

«Η μέτρηση του Απριλίου πιθανότατα σηματοδοτεί το χαμηλότερο σημείο δεδομένου ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει αρχίσει τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, αν και διστακτικά, με τα μικρά καταστήματα και τις εκθέσεις αυτοκινήτων να ανοίγουν πρώτα. Όμως η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από πολύ χαμηλή βάση και προβλέπουμε ότι το γερμανικό ΑΕΠ στο -12% στο β’ τρίμηνο και στο -8% στο σύνολο του 2020», αναφέρει η CE.