«Ιερός» πόλεμος για τα ακίνητα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

«Ιερός» πόλεμος για τα ακίνητα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Πολυτελή ξενοδοχεία, βίλες, πάρκα αναψυχής και άλλες παρεμβάσεις που «έλκουν» το επενδυτικό ενδιαφέρον περιλαμβάνουν τα σχέδια της Εκκλησίας για τα ακίνητα της Αθηναϊκής Ριβιέρας, σύμφωνα με το Δήμαρχο Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Η χώρα μας φαίνεται πως έχει αλλάξει σελίδα και βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο εγχώριων και διεθνών επενδυτών, ενώ έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ τις επενδύσεις. Ο δρόμος για την ανάπτυξη περνά μέσα από αυτές, καθώς είναι ο μόνος τρόπος ώστε η Ελλάδα να καταγράψει σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. 

Στη χώρα μας σημαντικές επενδύσεις «μπλοκάρουν» εξαιτίας της διαμάχης που ξεσπά μεταξύ φορέων που φαίνεται πως έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα και των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης. Για να μπορέσει όμως να πάρει μπροστά η «ατμομηχανή» της ανάπτυξης και να τοποθετήσουν τα χρήματά τους επενδυτές, χρειάζεται διάλογος. Συζήτηση μεταξύ των φορέων προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» που θα επιτρέψει και να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας ενός προαστίου, αλλά παράλληλα και να προχωρήσουν οι επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Μία τέτοια περίπτωση είναι η διελκυστίνδα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Δήμου Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης με την Εκκλησία της Ελλάδας.  Για ποιες εκτάσεις ερίζουν ; «Η εκκλησία έχει νόμιμους τίτλους 85 στρεμμάτων στο Ορφανοτροφείο, 300 στρεμμάτων στο κέντρο της Βουλιαγμένης, στη λίμνη Βουλιαγμένης και 1.200 στρέμματα στην περιοχή «Φασκομηλιά». Η εκκλησία επιθυμεί να αξιοποιήσει τις εκτάσεις αυτές, παρά το γεγονός πως ορισμένες από αυτές τις εκτάσεις είναι δασωμένες και άλλες δασικές» εξηγεί ο κ. Κωνσταντέλλος. Το 1990 είχαν κηρυχθεί αυτές οι εκτάσεις απαλλοτριωτές, ωστόσο δεν απαλλοτριώθηκαν καθώς ο δήμος δεν είχε την οικονομική επιφάνεια να καλύψει το ποσό των απαλλοτριώσεων. Το 2005 η εκκλησία με σειρά δικαστικών αποφάσεων αποφάσισε να αποδεσμεύσει τα ακίνητα, καθώς ο δήμος δεν είχε πληρώσει. 

«Τώρα καλούμαστε να αλλάξουμε τις χρήσεις γης, προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός της εκκλησίας. Να γίνουν δηλαδή οικοδομικά τετράγωνα από χώροι πρασίνου που είναι σήμερα» σημειώνει ο Δήμαρχος Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης και προσθέτει πως «δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στα παραπάνω και θα κινηθούμε νομικά κατά της Εκκλησίας». Ποια είναι όμως η νομική επιχειρηματολογία του δήμου στη δικαστική διαμάχη με την εκκλησία; Ο νομικός συλλογισμός στηρίζεται στο γεγονός πως το 1951 η Βουλιαγμένη μπήκε στο σχέδιο πόλης και η εκκλησία έδωσε το 45% των εκτάσεών της σε εισφορά σε γη και χρήμα, με τις συγκεκριμένες εκτάσεις να παραμένουν πράσινες. 

Τα στρέμματα αυτά αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε περίπτωση που αξιοποιηθούν από την εκκλησία, θα αναμορφώσουν την περιοχή και θα μετατρέψουν την περιοχή σε πόλο έλξης επενδυτών.  Όπως σημειώνει ο κ. Κωνσταντέλλος «η Εκκλησία θέλει να πουλήσει τα φιλέτα για να φτιάξει πολυκατοικίες, πολυτελείς βίλες, τουριστικά ακίνητα και ξενοδοχεία. Μάλιστα έχει ήδη εντοπιστεί επενδυτικό ενδιαφέρον για 190 στρέμματα, για τα οποία ζητούν προτάσεις για την αξιοποίησή τους. Οι προτάσεις αυτές θα εξεταστούν από την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο) και θα έχουν πάρει μορφή έως τον Αύγουστο του 2023»

Αξιοποίηση και του Ασκληπιείου Βούλας;

Ο Δήμος Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης έχει έναν ακόμη λόγο να «πονοκεφαλιάζει». Μια υπόθεση ενός αιώνα έκανε την εμφάνισή της πριν δύο χρόνια. Το 1919 έγινε απαλλοτρίωση της έκτασης 105 στρεμμάτων που βρίσκεται σήμερα το νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας από τον Ερυθρό Σταυρό. Η νομοθεσία τότε έλεγε πως τα ποσά των απαλλοτριώσεων δεν τα λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες αλλά πάνε στο ταμείο αεροπορίας που είχε συστήσει τότε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η έκταση τότε είχε απαλλοτριωθεί για 75.000 δραχμές, με την Εκκλησία να «θυμάται» μετά από 100 χρόνια ότι δεν είχε συντελεστεί νομίμως η απαλλοτρίωση γιατί δεν εισέπραξε ο ιδιοκτήτης το τίμημα. «Έκαναν προσφυγή έναν αιώνα μετά και ζητούν 47 στρέμματα πίσω είτε να απαλλοτριωθούν αυτά με τη σημερινή μορφή. Η εκκλησία προσέφυγε στις 4 Μαρτίου του 2020,με διαδίκους εμάς και το Ελληνικό Δημόσιο. Τα στρέμματα αυτά σήμερα κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ, δεν γνωρίζω τι θα γίνει με αυτή την υπόθεση. Ωστόσο, θεωρώ πως δύσκολα θα κερδηθεί» αναφέρει ο κ. Κωνσταντέλλος. 

Πηγές της εκκλησίας που κλήθηκαν να σχολιάσουν τα ανωτέρω αρκέστηκαν λέγοντας πως όλα «θα συζητηθούν με το Ελληνικό Δημόσιο». Η υπόθεση πάντως αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον τα προσεχή χρόνια, ενώ η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας δημιουργεί…ζάλη. Εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης περίπου 1.400 ακινήτων σε όλη τη χώρα, με το 41% αυτών αν είναι οικόπεδα, 34% κτήρια ή διαμερίσματα και 25% αγροτεμάχια. Από το σύνολο της έκτασης της Ελλάδας, στην Εκκλησία ανήκουν σχεδόν 1,3 εκατ. στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων καθώς και βοσκότοποι. Το 48% των ακινήτων της βρίσκονται στην Αθήνα και στον Πειραιά, το 24% στη Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο σε διάφορες περιοχές της χώρας. 

Σε κάθε περίπτωση όμως οι δύο φορείς ίσως μπορούσαν να κάτσουν στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων με αντικείμενο συζήτησης έναν επενδυτικό σχεδιασμό, ο οποίος ούτε θα θέτει σε κίνδυνο τον χαρακτήρα της περιοχής, ούτε όμως και θα διαιωνίζει μια κόντρα με θύματα τους... επενδυτές και άρα την ίδια τη χώρα. Ίσως, έχει έρθει η στιγμή να αφήσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος στην άκρη και να σχεδιάσουμε το αύριο απαλλαγμένο από τις αγκυλώσεις που μέχρι σήμερα μας ταλάνιζαν.