IEA: Η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ στην πυρηνική ενέργεια

IEA: Η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ στην πυρηνική ενέργεια

Η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο αναμένεται να γίνει η Κίνα τα επόμενα 20 χρόνια, με υπερτριπλασιασμό της πυρηνικής της ικανότητας, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Σύμφωνα με το MarketWatch, ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού, Fatih Birol, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν επενδύουν αρκετά στην πυρηνική ενέργεια την ώρα που η Κίνα κινείται προς τα εμπρός.

«Η Κίνα επανέρχεται δυναμικά. Υπάρχουν σήμερα περίπου 60 πυρηνικοί σταθμοί υπό κατασκευή και πάνω από το 1/3 αυτών είναι στην Κίνα. Η Κίνα αναπτύσσεται και ως αποτέλεσμα αυτού, σύντομα θα τη δούμε να ξεπερνά τις Ηνωμένες Πολιτείες ως η νούμερο 1 πυρηνική δύναμη στον κόσμο», τόνισε ο Birol.

Πρόσθεσε δε, ότι οι ΗΠΑ ήταν η ηγέτιδα δύναμη στην πυρηνική ενέργεια από τη δεκαετία του 1960, αλλά πιθανώς θα χάσει την πρώτη θέση καθώς έχει κάνει πολύ λίγες προσθήκες στην πυρηνική ικανότητά της ενώ δεν έχει κάνει επεκτάσεις στους υπάρχοντες πυρηνικούς σταθμούς. Επισήμανε ότι το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη όπου η ισχυρή Γαλλία έχει πια μειωμένη παραγωγή τα τελευταία χρόνια.

«Αν συνεχιστεί αυτό, η αμερικανική πυρηνική χωρητικότητα θα μειωθεί από το 20% στο 7%», σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA και συμπλήρωσε πως «συμβαίνει ό,τι είχε συμβεί και με την ηλιακή ενέργεια. Η Κίνα μαθαίνει με το να περικόπτει τα κόστη, κάτι που της επιτρέπει να εξάγει την τεχνολογία της και να είναι πιο συμφέρουσα από άποψη κόστους σε σχέση με άλλες χώρες».