Ιδού η Ρόδος... για τη διατήρηση του αφορολόγητου

Ιδού η Ρόδος... για τη διατήρηση του αφορολόγητου

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου ανακοινώνουν το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη χωρίς όμως να αναφέρουν το πότε θα γίνει αυτό. Η μείωση του αφορολόγητου έχει ψηφισθεί από την παρούσα κυβέρνηση (το 2017)  προκειμένου να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2020 θίγοντας κυρίως όσους έχουν εισοδήματα έως 15.000 ευρώ. Ωστόσο, το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν γίνει εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι είτε η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάθεση στη Βουλή διάταξης που να ακυρώνει τον προηγούμενο νόμο ή διαφορετικά να αφήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις καθώς το 2020 μία άλλη κυβέρνηση θα βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας. 

Από την άλλη βέβαια ο νόμος που προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου συμπεριλαμβάνει και άλλα θετικά μέτρα (τα λεγόμενα αντίμετρα) τα οποία στηρίζουν τα μεσαία εισοδήματα που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες στα χρόνια της κρίσης. Στην περίπτωση δηλαδή που δεν εφαρμοστεί η διάταξη θα συνεχίσουν να πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους. Σε κάθε περίπτωση αυτούς τους χάσει το κυβερνών κόμμα. Αλλά θα χάσει και τους φορολογούμενους με μικρότερα εισοδήματα εάν δεν σπεύσει να ακυρώσει τη μείωση του αφορολόγητου. 

Η διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προβλέπει αυξημένους φόρους κατά 650. Μάλιστα, για πρώτη φορά περίπου 1,5 εκατ. φορολογούμενοι τα εισοδήματα των οποίων βρίσκονται σήμερα υπό την ομπρέλα του αφορολόγητου ορίου θα πληρώσουν φόρο ενώ συνταξιούχοι με μηνιαία εισοδήματα 500-600 ευρώ θα χάσουν μία σύνταξη μόνο από τα σκληρά μέτρα της φορολογίας (εάν συνυπολογισθούν και οι περικοπές συντάξεων χάνουν 3 συντάξεις). Ωστόσο, από το 2020 και εφόσον κυβέρνηση και δανειστές διαπιστώσουν ότι επιτυγχάνεται ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ θα τεθούν σε ισχύ και τα αντίμετρα τα οποία όμως θα τονώσουν όπως προαναφέρθηκε την μεσαία τάξη οποία επωμίστηκε τα βάρη τριών μνημονίων. Αντίθετα όσοι αποκτούν εισοδήματα κάτω από 25.000 ευρώ ετησίως θα είναι χαμένοι τόσο από τα μέτρα όσο και από τα αντίμετρα.

Ποιοι θα πληρώσουν  με βάση τη συμφωνία της κυβέρνησης:

• Για άγαμο φορολογούμενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα, σε 1.250 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ, ενώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, το αφορολόγητο όριο περιορίζεται από 8.864 ευρώ σε 5.905 ευρώ. Ταυτόχρονα με την εφαρμογή των σκληρών μέτρων θα εφαρμοσθούν και τα αντίμετρα. Ωστόσο, χαμένοι από τα μέτρα, χαμένοι και από τα αντίμετρα είναι οι περισσότεροι φορολογούμενοι από το 2020 κυρίως όσοι δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ. Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από 25.000 ευρώ και πάνω θα διαπιστώσουν τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων ακόμα και σε σύγκριση με τους φόρους που καταβάλλονται σήμερα. Αυτό θα συμβεί εξαιτίας όχι μόνο της μείωσης του πρώτου φορολογικού συντελεστή (στο 20%) αλλά και της νέας ευνοϊκότερης κλίμακας για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης. Με την εφαρμογή των αντίμετρων το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί:

• Για άγαμο φορολογούμενο το αφορολόγητο μειώνεται από τα 8.636 ευρώ στα 6.250 ευρώ

• Για φορολογούμενο με ένα παιδί, το αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 6.500 ευρώ από 8.864 ευρώ

• Για φορολογούμενο με δύο παιδιά, το αφορολόγητο όριο περιορίζεται στα 6.750 ευρώ από 9.090 ευρώ σήμερα και

• Για φορολογούμενο με τρία παιδιά και άνω το αφορολόγητο θα συρρικνωθεί κατά 2.295 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 7.250 ευρώ

Με τη νέα κλίμακα για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης μηδενίζονται οι συντελεστές μέχρι 30.000 ευρώ ενώ περιορίζονται και στα επόμενα κλιμάκια.

Παραδείγματα

• Φορολογούμενος άγαμος με ετήσιο εισόδημα 8.500 σήμερα δεν πληρώνει φόρο στο ελληνικό δημόσιο καθώς καλύπτεται από το αφορολόγητο όριο. Με τη μείωση του στα 5.685 ευρώ ο φόρος θα φθάσει στα 620 ευρώ. Στην περίπτωση που εφαρμοσθούν τα αντίμετρα ο κατώτερος φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί κατά δύο μονάδες και θα διαμορφωθεί στο 20% με αποτέλεσμα ο φόρος να περιορισθεί στα 450 ευρώ

• Φορολογούμενος, με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ πληρώνει συνολικά 6.176. Με την μείωση του αφορολόγητου ορίου ο φόρος θα ανέλθει στα 6.826 ευρώ. Με μειωμένο τον πρώτο φορολογικό συντελεστή και τη νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης ο φόρος διαμορφώνεται στα 5750 ευρώ, δηλαδή προκύπτει όφελος 426 ευρώ ετησίως.