IAG: Συμφωνία εξαγοράς της Air Europa με μειωμένη τιμή στα 500 εκατ. ευρώ

IAG: Συμφωνία εξαγοράς της Air Europa με μειωμένη τιμή στα 500 εκατ. ευρώ

Η ιδιοκτήτρια της British Airways και της Iberia, International Airlines Group, συμφώνησε να αγοράσει την ισπανική Air Europa έναντι 500 εκατ. ευρώ, αφού η τιμή μειώθηκε στο μισό λόγω της πανδημίας και η IAG πέτυχε συμφωνία αναστολής της πληρωμής για έξι χρόνια.

Στο πλαίσιο της αναθεωρημένης συμφωνίας, η Iberia, που εξαγοράζει την Air Europa εκ μέρους της IAG, θα καταβάλει τα 500 εκατ. ευρώ στην έκτη επέτειο της ολοκλήρωσης της εξαγοράς, σύμφωνα με την ανακοίνωση των εταιρειών.

Η πανδημία προκάλεσε αναταραχή στις αεροπορικές εταιρείες από τότε που διατυπώθηκε αρχικά η συμφωνία, τον Νοέμβριο του 2019, σταματώντας ουσιαστικά τα διεθνή ταξίδια.

Η Air Europa έλαβε στήριξη από την κρατική ισπανική εταιρεία SEPI μέσω δανείων κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους η IAG δήλωσε ότι εξακολουθούσε να επιθυμεί την εξαγορά της Air Europa, και η δική της οικονομική κατάσταση όμως είχε επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας και χρειάστηκε να αντλήσει 2,74 δισ. ευρώ από τους επενδυτές της, ενώ προχώρησε και σε χιλιάδες απολύσεις προκειμένου να επιβιώσει, και πίεζε την ιδιοκτήτρια Globalia για μείωση της τιμής της Air Europe.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό του 2021 και η εξαγορά θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.