Η Moody's «απειλεί» με υποβάθμιση την Ιταλία

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, 15:15
-A +A
Η Moody's «απειλεί» με υποβάθμιση την Ιταλία

Την ώρα που τα ιταλικά ομόλογα παίρνουν «ανάσα», μετά από διαδοχικά χτυπήματα, η Moody's «απειλεί» με υποβάθμιση την Ιταλία, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει την αντικατάσταση του Τζοβάνι Τρία. 

Το σύνολο των πολιτικών που θα εφαρμόσει η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας, αναμένει ο οίκος Moody' s, πριν αποφασίσει για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας, ωστόσο η Citi προβλέπει ότι το ιταλικό αξιόχρεο θα υποβαθμιστεί κατά τουλάχιστον μία βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody' s αξιολογεί την Ιταλία με «Baa2» δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «junk» που σημαίνει ότι ενδεχόμενη υποβάθμιση θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις αγορές.

Με την «ετυμηγορία» της Moody' s για την Ιταλία να αναμένεται στις 31 Οκτωβρίου και της S&P στις 26 Οκτωβρίου, αναλυτές εκτιμούν ότι και οι δύο οίκοι θα εκδώσουν αυστηρές προειδοποιήσεις, στην περίπτωση που Σαλβίνι και Ντι Μάιο συνεχίσουν την κόντρα με τις Βρυξέλλες. Ορισμένοι, μάλιστα, προεξοφλούν την υποβάθμιση της αξιολόγησης από την Moody' s και του outlook από την S&P.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σχετικά στις 15 Οκτωβρίου, όταν η ιταλική κυβέρνηση θα καταθέσει το – αναθεωρημένο ή όχι - προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Κομισιόν.

«Οι αξιολογήσεις μας δεν αφορούν το κατά πόσο οι πολιτικές είναι ορθές ή λανθασμένες. Οι αξιολογήσεις απλώς κατατάσσουν τις πολιτικές σε επίπεδο πιστωτικού κινδύνου. Αποτελούν μία αξιολόγηση του “αν οι πιστωτές θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους εις ολόκληρο και εγκαίρως”», δήλωσε στο CNBC, ο Κόλιν Έλις, γενικός διευθυντής ανάλυσης πιστωτικών κινδύνων της Moody's.

Πρόσθεσε, δε, ότι η Moody's δεν επηρεάζεται από βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στις αγορές ή πολιτικές αντιδράσεις, ωστόσο η υφιστάμενη αξιολόγηση της Ιταλίας «βρίσκεται σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση». Σύμφωνα με τον Έλις, στην περίπτωση της Ιταλίας «έχουμε πολύ ασφαλείς τίτλους και πιθανώς να υπάρξει μικρή μεταβολή της αξιολόγησης».

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων παίρνουν ανάσα μετά από τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, παραμένουν ωστόσο σε υψηλά επίπεδα. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώνεται σήμερα στο 3,473% υποχωρώντας κατά περίπου 1,6%, ενώ χθες έφτασε ακόμη και το 3,7%.

Παρ' όλα αυτά, οι εξελίξεις δεν είναι καθησυχαστικές καθώς δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει τις εναλλακτικές επιλογές που έχει για το υπουργείο Οικονομικών, στην περίπτωση αποχώρησης του Τζοβάνι Τρία, ο οποίος σημειώνεται ότι αποτελεί τη μοναδική τεχνοκρατική φωνή στην κυβέρνηση που καταφέρνει να μετριάσει κάπως την αβεβαιότητα.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα