Η Visa μπήκε επίσημα στο παιχνίδι των NFTs

Η Visa μπήκε επίσημα στο παιχνίδι των NFTs

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αγόρασε ένα Crypto Punk. Όχι έναν τυχαίο ψηφιακό χαρακτήρα, αλλά από τους πιο περιζήτητους ανάμεσα στις 10.000 περσόνες που κυκλοφορούν στο blockchain Ethereum. Η τιμή του έπιασε τα 49,5 ETH, που σημαίνει 150.000 δολάρια.

Για τους λάτρεις του NFT, το νέο προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στους σχετικούς ιστοχώρους, καθώς έρχεται να επιβεβαιώσει την αυξανόμενη αποδοχή της cryptoart στη διεθνή αγορά της τέχνης. Πώς μεταφράζεται, όμως, σε οικονομικούς όρους; Μέσα σε μία ώρα από την αγορά της Visa, άλλα 90 CryptoPunks πωλήθηκαν στην αγορά, συγκεντρώνοντας περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, σύμφωνα με την CoinDesk. 

Το αποκορύφωμα έγινε στις 23 Αυγούστου, με τις πωλήσεις της CryptoPunk να ξεπερνούν τα 86 εκατομμύρια δολάρια, ημερήσιο ποσό ρεκόρ για το συγκεκριμένο είδος. Οι μέσες τιμές για τους Punks κυμαίνονται τώρα στα 199.000 δολ., που είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στον ιστότοπο της Visa, ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Cuy Sheffield, εξήγησε ότι το κίνητρο της αγοράς «είναι να μάθουμε περισσότερα για την αναδυόμενη ψηφιακή τέχνη» δείχνοντας με σαφήνεια την πρόθεση της Visa για επέκταση κι ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων της στα NFTs.

«Πιστεύουμε ότι τα NFTs θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της λιανικής, των social media, της ψυχαγωγίας και του εμπορίου», έγραψε.

«Για να βοηθήσουμε λοιπόν τους πελάτες και τους συνεργάτες μας να συμμετάσχουν σε αυτό το δυναμικό εγχείρημα, χρειάζεται πρώτα εμείς να κατανοήσουμε την αγορά, την αποθήκευση και βεβαίως την αξιοποίηση ενός NFT». «Αυτή είναι μόνο η αρχή της εμπλοκής μας στο πεδίο αυτό» συμπληρώνει με νόημα ο Σέφιλντ, που δείχνεται θερμός υποστηρικτής των NFTs. 

Το εν λόγω Punk θεωρείται από τα πρώτα, σπάνια ψηφιακά πρόσωπα NFT, που σχεδιάστηκε από τους προγραμματιστές λογισμικού Matt Hall και John Watkinson μέσω της εταιρείας τους, Larva Labs. Κάθε avatar διακρίνεται από ένα διαφορετικό σύνολο αλγοριθμικών χαρακτηριστικών. Για παράδειγμα, το πανκ της Visa είναι με μοϊκάνα και πράσινη σκιά ματιών.

Τον Μάιο, θυμίζουμε, ένα σύνολο από εννέα CryptoPunks πωλήθηκε στον Κρίστις για 16,9 εκατομμύρια δολάρια, υπερδιπλασιάζοντας την αρχική εκτίμησή τους από 7 εκατομμύρια δολάρια.

Από την ίδια σειρά, ο οίκος θα πραγματοποιήσει την πρώτη πώληση NFT στην Ασία, τον επόμενο μήνα. Καθόλου τυχαία, με ανάρτησή του ο Σέφιλντ πρότεινε ότι με την αυξανόμενη δημοτικότητα του NFT, η αγορά θα χρειαστεί χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αγοράς.

«Αυτό που κάνουμε είναι η ενεργοποίηση ασφαλούς εμπορίου… και αυτό επεκτείνεται σε νέες μορφές ψηφιακού εμπορίου που ανοίγουν την πρόσβαση», σημείωσε.

«Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι σκεφτόμαστε σε βάθος αυτόν τον χώρο και μπορούμε να εφαρμόσουμε την τεχνογνωσία μας για να επιτρέψουμε απρόσκοπτες και ασφαλείς ψηφιακές πληρωμές. Έτσι, θα καταστήσουμε το εμπόριο των NFTs προσβάσιμο και αξιοποιήσιμο σε αγοραστές και πωλητές».