ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Η Turkish Petroleum αναζητά συνεταίρους για έργο φυσικού αερίου ύψους 3,2 δισεκ. δολ.

Η Turkish Petroleum αναζητά συνεταίρους για έργο φυσικού αερίου ύψους 3,2 δισεκ. δολ.
APimages

Η Turkish Petroleum αναζητά συνεταίρους προκειμένου να ξεκινήσει τις εργασίες στη Μαύρη Θάλασσα μετά την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου το οποίο σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να θέσει τέλος στην εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές.

Η Turkish Petroleum Corp. έχει πραγματοποιήσει προκαταρκτικές επαφές με αρκετές διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μεγάλων εταιρειών, για την από κοινού παραγωγή φυσικού αερίου από το υπεράκτιο πεδίο, ανέφεραν πηγές του πρακτορείου Bloomberg. Σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν είναι σίγουρο ότι η τουρκική εταιρεία θα βρει συνεργάτη.

Τα απαιτούμενα κεφάλαια για την παραγωγή του φυσικού αερίου εκτιμώνται σε περίπου 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Turkish Petroleum, επίσης γνωστή ως TPAO, διαθέτει 13,4 δισεκατομμύρια λίρες (1,9 δισεκατομμύρια δολάρια) από τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2021. 

Το έργο για την ανάπτυξη του πεδίου Sakarya θα μπορούσε δυνητικά να καλύψει την εσωτερική ζήτηση της Τουρκίας τα επόμενα χρόνια.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν ανακοίνωσε την ανακάλυψη έθεσε μια φιλόδοξη ημερομηνία για το 2023 για την έναρξη της παραγωγής, ωστόσο αναλυτές θεωρούν αυτή την εκτίμηση υπερβολικά αισιόδοξη.

Μια πρόσθετη επιπλοκή για την τουρκική εταιρεία είναι η απειλή κυρώσεων για το διαλείπουμενο σεισμικό έργο της Τουρκίας σε αμφισβητούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα.

Η TPAO, η οποία ανήκει στο κρατικό ταμείο πλούτου της Τουρκίας, έχει συνεργασίες για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου με εταιρείες όπως η BP Plc και η State Oil Co. του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία Θάλασσα, τη Ρωσία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.