Η Τυνησία σύντομα θα εκδώσει ομόλογα ύψους 750 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ

Η Τυνησία σύντομα θα εκδώσει ομόλογα ύψους 750 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ

Η Τυνησία ετοιμάζεται να εκδώσει ομόλογα ύψους έως 1 δισεκ. ευρώ εντός των επόμενων εβδομάδων, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος σήμερα, σε μια προσπάθεια να καλύψει μέρος του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Η βορειοαφρικανική χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μείωση των τουριστικών της εσόδων ύστερα από τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις πέρυσι, από διαδηλώσεις για την ανεργία και τη βραδεία πρόοδο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων καθώς και μετά τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που ζητούν οι διεθνείς δανειστές της.

«Θα πάμε στις διεθνείς αγορές σε μερικές εβδομάδες…αναμένεται να είναι από τα μέσα Μαρτίου έως τον Μάιο του 2016, για περίπου 750 εκατ. έως 1 δισεκ. ευρώ», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η χρηματοδότηση θα βοηθήσει τη χώρα να καλύψει μέρος του δημοσιονομικού της ελλείμματος, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει ζητήσει από την κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει τις σχετικές τεχνικές διαδικασίες.

Την τελευταία φορά που η Τυνησία βγήκε στη διεθνή αγορά ήταν πριν από ένα χρόνο, με ομόλογο ύψους 1 δισεκ. δολαρίων.

Κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκίνησε χθες συνομιλίες με την Τυνησία αναφορικά με νέο πρόγραμμα δανεισμού, το οποίο συνδέεται με μέτρα ενδυνάμωσης της οικονομίας και πιθανόν να ανέλθει στα 1,7 δισεκ. δολάρια τουλάχιστον με τετραετή διάρκεια. Η Τυνησία θα λάβει επίσης δάνειο 500 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη της οικονομίας της, ενώ τον περασμένο μήνα η Γαλλία της υποσχέθηκε βοήθεια 1 δισεκ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ