ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

Η «τρίτη ζωή» του ιστορικού Μεγάρου της οδού Μιχαλακοπούλου 80

Η «τρίτη ζωή» του ιστορικού Μεγάρου της οδού Μιχαλακοπούλου 80

Για το κτίριο της Μιχαλακοπούλου 80, με την μεγάλη (και δημοσιογραφική) ιστορία, που εδώ και μήνες είναι καλυμμένο με «νάιλον», τα αποκαλυπτήρια είχαν προγραμματιστεί από το καλοκαίρι για τον τρέχοντα μήνα. Ανεξάρτητα από το αν και πως θα επηρεαστούν από τις υγειονομικές εξελίξεις, το ενδιαφέρον παραμένει υψηλό τόσο για την αξία του στο «περιβάλλον» του αθηναϊκού real estate, όσο και για τη νέα αρχιτεκτονική του μορφή. Και για το λόγο αυτό, πολλοί υποψήφιοι «ένοικοι» έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο της εγκατάστασης τους σε αυτό πριν καν εγκαινιαστεί.

Ο λόγος βέβαια για το μέγαρο που άλλοτε στέγαζε το υπουργείο Βιομηχανίας και μέχρι πριν μερικά χρόνια τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, όταν αυτός μεταστεγάστηκε από τη Χρήστου Λαδά. Σήμερα, το κτίριο που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Trastor (σ.σ. αποκτήθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο έναντι 25 εκατ. ευρώ) περνάει τις τελευταίες ημέρες της ανακατασκευής του για την οποία δαπανώνται 2 εκατ. ευρώ. Και με δεδομένο ότι την αρχιτεκτονική επιμέλεια έχει αναλάβει το διάσημο γραφείο ISV, το αποτέλεσμα αναμένεται εντυπωσιακό.

Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα ονόματα των υποψηφίων ενοικιαστών, που έχουν εξετάσει τη μίσθωσή του. Κατά πληροφορίες ο νέος ιδιοκτήτης συζητά με την KPMG αλλά και με οργανισμούς του δημοσίου τομέα, ενώ (σύμφωνα με τις ίδιες) το ενδεχόμενο μίσθωσης χώρου γραφείων εξέτασε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, χωρίς όμως να καταλήξει.

Η μίσθωση σε πολλούς ενοικιαστές, κρίθηκε από την Trastor, ως η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή αξιοποίησης, μια και η απόπειρα του προηγούμενου ιδιοκτήτη (Eθνική Leasing) που είχε επιχειρήσει να το μισθώσει ως ξενοδοχείο έναντι 115.000 ευρώ, δεν είχε αποτέλεσμα. Έτσι, τώρα, και με δεδομένη την ανακατασκευή και την αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου των σχεδόν 15.000 τ.μ. (5.000 τ.μ. υπόγειοι χώροι), οι πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι το μίσθωμα, φέρεται να έχει τοποθετηθεί στο επίπεδο των 20 ευρώ/τετραγωνικό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εάν το μίσθωμα αφορά έναν μεγάλο χώρο η τιμή μπορεί να πέσει ως τα 18,5 ευρώ.

Το κτίριο της Μιχαλακοπούλου, δεδομένης της θέσης, της ιστορίας αλλά και την αναβάθμισης, διαμορφώνει ένα από τα στοιχήματα για την Trastor, που μέσα στη χρονιά επένδυσε περί τα 70 εκατ. ευρώ για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της, που πέρυσι ανερχόταν σε 200 εκατ. Όπως έχει ενημερώσει η εταιρεία, το μεγαλύτερο ποσό (34 εκατ. ευρώ) διατέθηκε για την αγορά δύο κτίρια γραφείων της κατασκευαστικής AVAX στο Μαρούσι (οδός Αμαρουσίου-Χαλανδρίου), τα οποία ακολούθως μισθώθηκαν στην ίδια εταιρεία.

Η εταιρεία ποντάρει ιδιαίτερα και στην αισθητική αναβάθμιση από το αρχιτεκτονικό γραφείο ISV, με τη διεθνή εμβέλεια και τα βραβευμένα έργα του. Η εταιρεία του Μπάμπη Ιωάννου, του Τάσου Σωτηρόπουλου και του Αλέξανδρου Van Gilder δραστηριοποιείται εδώ και 40 χρόνια στα σύνθετα κτιριακά έργα και τις πολυτελείς κατοικίες. Από τις εμβληματικές τους «δουλειές» πέραν των ιδιωτικών, το κτίριο της Deloitte στο Μαρούσι, το Costa Navarino Residence στη Μεσσηνία, η ανακατασκευή του κτιρίου του Invest-in-Greece στη Βας. Σοφίας, και το design των νέων γραφείων του ομίλου Μυτιληναίου στον Παράδεισο.

Κάπως έτσι, το ιστορικό κτίριο των Ιλισίων θα περάσει στην τρίτη φάση της «ζωής» του. Η πρώτη, ήταν η λειτουργία του ως στέγη του υπουργείου Βιομηχανίας (Ανάπτυξης αργότερα) στις δεκαετίες του 80 και 90. Εκεί μετακόμισε το 2004, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, όταν γνώριζε (κατά σύμπτωση) τη φάση της μεγάλης του ανάπτυξης, τα χρόνια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Λίγο μετά το θάνατο του αείμνηστο Λαμπράκη, το 2009 και ενώ τα πράγματα έπαιρναν τον κατήφορο για τον ιστορικό οργανισμό, το κτίριο πουλήθηκε στην Εθνική Leasing, έναντι 19 εκατ. ευρώ με συμφωνία επαναμίσθωσης.