Η «τριπλή παραλλαγή» στην επίσκεψη Πρεμ Γουάτσα στην Ελλάδα

Η «τριπλή παραλλαγή» στην επίσκεψη Πρεμ Γουάτσα στην Ελλάδα

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Με την “ελληνική Οδύσσεια” να γίνεται πλέον για τον ίδιο ...κερδοφόρος, και έχοντας απέναντί του μια κυβέρνηση με την οποία συνομιλεί την ίδια γλώσσα, ο καναδός μεγαλοεπενδυτής του Fairfax, Πρεμ Γουάτσα, παίρνει ολοένα και συχνότερα το αεροπλάνο για να επισκεφθεί την Αθήνα. Μόνο τέσσερις μήνες έχουν συμπληρωθεί από το προηγούμενο ταξίδι του και ο επιχειρηματίας που δεν δίστασε να ρίξει σχεδόν 1,5 δισ. στα πιο δύσκολα χρόνια της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται και πάλι στην “έδρα” του “ελληνικού στοιχήματος”. Και μάλιστα σε μια εξόχως ενδιαφέρουσα συγκυρία, η οποία αφορά εξελίξεις σχεδόν σε όλες του τις επενδυτικές δραστηριότητες. Που περιλαμβάνουν την Eurobank, τη Eurolife, την Praktiker και την στρατηγική του συμμετοχή στην Mytilineos.

"Αν προχωρήσετε έτσι όπως ξεκινήσατε η Ελλάδα θα είναι μια διαφορετική χώρα σε λίγο καιρό και το επενδυτικό ενδιαφέρον θα είναι πολύ μεγάλο", ήταν το σχόλιο που ειχε απευθύνει ο καναδός προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη  τον περασμένο Ιούλιο. Αναμφίβολα στην νέα τους συνάντηση, σήμερα το πρωί, δεν θα μπορέσει παρά να διαπιστώσει την πρόοδο στο διάστημα που παρήλθε. Μια πρόοδο, που έχει υποστηρίξει και τις δικές του επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Ο ίδιος δεν έχει αποκαλύψει αν επέλεξε προσωπικά τον “χρονισμό”. Η άφιξή του όμως συμπίπτει με την προθεσμία υποβολής των μη δεσμευτικών προτάσεων για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μια αποκρατικοποίηση για την οποία το ενδιαφέρον του θεωρείται δεδομένο, καθώς το Fairfax έχει επενδύσει σημαντικά στον ασφαλιστικό κλάδο. Το καναδικό fund ελέγχει άλλωστε στην ελληνική αγορά (κατά 80%) την Eurolife. Την ασφαλιστική που θα μπορούσε να είναι το “όχημα” αλλά και το “πρόβλημα” για το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τα σενάρια είναι πολλά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι μια εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Eurolife θα προσέκρουε σε ζητήματα ανταγωνισμού. Άλλοι κύκλοι, αναφέρουν ότι αν ο Πρεμ Γουάτσα ενδιαφέρεται όντως για την Ασφαλιστική, θα μπορούσε να συμμετάσχει στη διαδικασία μέσω άλλου σχήματος. Με τις δεσμευτικές προσφορές να αναμένονται στα τέλη Ιανουαρίου (ή αρχές Φεβρουαρίου) το σχήμα που θα εκφράσει το ενδιαφέρον του Fairfax, είναι κάτι που μπορεί να διευθετηθεί και αργότερα.

Όμως με τη διοίκηση της Εθνικής να βάζει τον πήχη για το 80% της Ασφαλιστικής στο επίπεδο των 800 εκατ. Ευρώ, το ερώτημα είναι αν ο Πρεμ Γουάτσα θέλει να βάλει περισσότερο χρήμα στο “ελληνικό στοίχημα”. Ερώτημα ενδιαφέρον καθώς μια ενδεχόμενη εξαγορά της Ασφαλιστικής από το Fairfax θα σήμαινε ότι η συνολική επένδυση του fund στην Ελλάδα θα ξεπερνούσε τα 2 δισ. ευρώ για να πλησιάσει τα 2,3 δισ.!

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα ο επενδυτής έχει επιδείξει ενδιαφέρον και για το νέο ασφαλιστικό. Κάτι που όπως αναμένεται θα συζητήσει σήμερα και με τον πρωθυπουργό μια και το θέμα συζητείται σήμερα και στο υπουργικό συμβούλιο. Βέβαια στην ίδια συνάντηση, σημαντικό μέρος θα αναλωθεί και στον “Ηρακλη” (όπου η Eurobank έχει ανακοινώσει  την απόφαση της να συμμετάσχει με εγγυήσεις 2,5 δισ. Ευρώ) και τη γενικότερη υπόθεση της διαχείρισης των “κόκκινων δανείων”, στην οποία η τράπεζα την οποία ο ίδιος ελέγχει, χαράζει ήδη πρωταγωνιστική πορεία.

Τους περασμένους μήνες, η κίνηση συγχώνευσης της Eurobank με την Grivalia είχε κεντρικό στόχο τη μείωση των NPE''s. Τεχνικά, όμως βοήθησε να ισοσκελισθούν και οι απώλειες του fund στην τράπεζα σε επίπεδο αξίας των μετοχών του. Και τώρα, ο μέτοχος του 33%, που στο μεταξύ έχει ωφεληθεί και από το ράλι των ομολόγων, “βλέπει” μπροστά του κέρδη. Η επόμενη κίνηση ήταν το deal με την Pimco για την ανάληψη της διαχείρισης “κόκκινων δανείων” ύψους 26 δισ. Ευρώ (με επίκεντρο το Pillar) που έφερε τους Αμερικανούς στην Eurobank με 5%, και ταυτόχρονα ανοίγοντας την βεντάλια των επιλογών του Γουάτσα για το μέλλον. Για το λόγο αυτό άλλωστε και ο μεγαλομέτοχος περιβάλει με εμπιστοσύνη τη διοίκηση Καραβία.

Τις ημέρες αυτές βέβαια το ενδιαφέρον εστιάζεται στο επόμενο deal που αφορά την πώληση του χαρτοφυλακίου Cairo (καταγγελμένα ή σε μεγάλη καθυστέρηση δάνεια 7,4 δισ.) και της θυγατρικής εταιρίας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, FPS (ή Project Europe) σε μια κίνηση που θα ολοκληρώσει και τον σχεδιασμό στρατηγικού μετασχηματισμού. Υπενθυμίζεται ότι στο deal αυτό η Eurobank είχε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου με την Pimco, χωρίς όμως να καταλήξει σε συμφωνία. Με την τράπεζα να βάζει ακολούθως στο παιχνίδι την DoValue του Fortress, έχει πλέον στα χέρια της μια προσφορά που κατά την αγορά θεωρείται καλύτερη τόσο σε τίμημα, όσο και σε χρονοδιάγραμμα.

Η τράπεζα αναμένεται να καταλήξει στις τελικές της αποφάσεις σε δύο εβδομάδες, και προφανώς ο μεγαλομέτοχος θέλει να έχει “ίδια αντίληψη” επί των εξελίξεων, μια και από τις αποφάσεις επηρεάζονται και οι δικές του μελλοντικές κινήσεις. Όπως αναφέρουν πάντως καλά ενημερωμένες πηγές, το ενδεχόμενο επιλογής της DoValue στο συγκεκριμένο deal δεν πρόκειται να επηρεάσει τη σχέση της τράπεζας με την -μέτοχο του 5%- Pimco. Αντίθετα, ίσως να διευκολύνει και τις μελλοντικές κινήσεις του Γουάτσα.

Για τον ίδιο, πολλά ακούστηκαν στην αγορά για τα επόμενα βήματα του, ιδιαίτερα μετά το deal με την Pimco. Ο Πρεμ Γουάτσα, δεν θα αποκαλύψει, παρά μόνο την τελευταία στιγμή. Το βέβαιο είναι ότι με την συγκυρία ευνοϊκή, τους συνεργάτες του “μελετημένους” και μία νέα κυβέρνηση φιλική στις επενδύσεις, πολλά μπορούν να δρομολογηθούν με επίκεντρο το “fair and friendly” κεφάλαιο, που δεν φημίζεται για τη συμβατικότητα, αλλά για τη μεθοδικότητα, το μακροπρόθεσμο επενδυτικό του χαρακτήρα και τη …μελέτη της αγοράς. Το Fairfax επενδύει σε επιχειρήσεις που έχουν μελετηθεί για καιρό αποδεικνύοντας την άρτια διοίκηση και λειτουργία τους. «Η ανάλυση και η πειθαρχία είναι το κλειδί», υποστηρίζει ο ίδιος. Αυτό ακριβώς το μοντέλο οδήγησε το Fairfax το 2012 στην τότε Eurobank Properties και ένα χρόνο αργότερα στον Μυτιληναίο.

Οι “αρετές” αυτές, μαζί με την εξαιρετικά καλή ανάγνωση των πολιτικών περιστάσεων, οδηγούν σήμερα τον... Καναδό Γουόρεν Μπάφετ (όπως τον αποκαλούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού) να είναι μπροστά σε κερδοφόρο έκβαση της “ελληνικής Οδύσειας”. Ένα στοίχημα για το οποίο κάποιοι, ακόμη και μέσα στο Fairfax, είχαν στοιχηματίσει ότι θα χάσει. 

Ο Γουάτσα, βέβαια δεν συνηθίζει να χάνει. Το αντίθετο. Προέβλεψε το κραχ του 1987, την κατάρρευση της Ιαπωνίας το 1999 και την κρίση του 2008 τις ΗΠΑ, μεταφράζοντάς τα σε δισεκατομμύρια. Για τους πελάτες του, αλλά και τον ίδιο, που φρόντιζε να ρίχνει άμεσα τα κέρδη των τολμηρών προβλέψεων σε «σοφές» μακροχρόνιες επενδύσεις. Περίπου όπως έχει κάνει στην Ελλάδα.