Η τράπουλα (των θυγατρικών) της MIG και το «μοίρασμα» της Πειραιώς

Η τράπουλα (των θυγατρικών) της MIG και το «μοίρασμα» της Πειραιώς

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Σε μια συνολική επανεξέταση της «υπόθεσης MIG» και των θυγατρικών της οδηγεί την Τράπεζα Πειραιώς το διαφαινόμενο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τον εφοπλιστή Θεόφιλο Πριόβολο για την εξαγορά της Singular Logic. Η περίπτωση της εταιρείας λογισμικού, γνωστής ανά την Ελλάδα από τη διαχείριση των εκλογικών αποτελεσμάτων, είχε εξαιρεθεί από τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις της MIG με τα funds Farallon και OakHill για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του ομίλου. Όμως, μετά τη διακοπή και αυτών των διαπραγματεύσεων οπότε και η τράπεζα ανακοίνωσε την ανάληψη της αναχρηματοδότησης αυτής, η Πειραιώς, που ελέγχει μετοχικά τη MIG, έχει μπροστά της απλωμένη όλη την τράπουλα των θυγατρικών: της ακτοπλοϊκής Attica, της Vivartia του κλάδου τροφίμων και της Singular.

Συγκλίνουσες πληροφορίες των τελευταίων ωρών αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ της MIG και της Singular Logic από τη μία πλευρά και της Liknoss, μέλους του ομίλου North Star συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου, αν και έφτασαν στο «παρά πέντε» μιας συμφωνίας, τελικά, δεν είχαν την προσδοκώμενη εξέλιξη. Αρμόδιοι κύκλοι, μετέφεραν πάντως προς το Liberal.gr ότι η ίδια η Singular, δεν αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα, και ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων αυτών, συνεχίζει να προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων της MIG, με τα Farallon και Oakhill, συνέπεια του οποίου ήταν η τράπεζα να αναλάβει η ίδια την αναχρηματοδότηση, κυρίως δε του ομολογιακού δανείου των 142 εκατ. Ευρώ που κατείχε το Fortress. Η τράπεζα, υποχρεώνεται μεν να το αποπληρώσει, αλλά με τον τρόπο αυτό “παίρνει πίσω” και τις εξασφαλίσεις που αυτό εμπεριείχε: και εν προκειμένω το 51% της Attica Group και το 42% της Vivartia. Σημειώνεται δε ότι η Πειραιώς μέσω του δανείου που είχε χορηγήσει στη MIG το 2015, και σήμερα έχει ανεξόφλητο υπόλοιπο ύψους 86 εκατ. ευρώ (σ.σ.: περιλαμβανόταν στο πακέτο των διαπραγματεύσεων για την αναχρηματοδότηση του ομίλου από τα δύο αμερικανικά funds) κατέχει ως εγγυήσεις και τα υπόλοιπα ποσοστά των δύο θυγατρικών -Attica και Vivartia. Επομένως και τον πλήρη έλεγχο.

Μια κρίσιμη παράμετρος στις εξελίξεις είναι ότι η οριστικοποίηση των όρων αναχρηματοδότησης της MIG από την Πειραιώς, όπως ανακοινώθηκε, θα αποσαφηνιστεί τις προσεχείς εβδομάδες και ως τις αρχές Δεκεμβρίου. Η τράπεζα, έτσι, αναχρηματοδοτεί το δάνειο, αλλά επιθυμίας της είναι η αποπληρωμή του νέου δανείου να γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους από τη χορήγηση του. Κάτι που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε εξελίξεις, σε σχετικά σύντομο χρονικό ορίζοντα.

Πολιτική της διοίκησης της MIG, το τελευταίο διάστημα –και μετά την πώληση του Θεραπευτηρίου Υγεία- ήταν η πώληση των θυγατρικών, ιδιαίτερα δε, της Vivartia, να προχωρήσει μετά την αναδιάρθρωση που συντελείται ώστε να πραγματοποιηθεί με καλύτερους όρους. Για παράδειγμα το business plan της MIG προβλέπει την πώληση της Vivartia όταν τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων φθάσουν στα 100 εκατ. ευρώ από περίπου 65 εκατ. ευρώ σήμερα.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, το στοίχημα πλέον αφορά το μίγμα της λύσης που θα δώσει για τη MIG. Στο σενάριο της εισόδου στρατηγικού επενδυτή, το μεγάλο πρόβλημα παραμένει το ύψος του δανεισμού του επιχειρηματικού ομίλου που φτάνει το 1,45 δισ. Ευρώ. Είναι εύλογο ότι ένας επενδυτής που θα αναλάμβανε το “βάρος” της MIG θα συνόδευε την προσφορά του με ένα διόλου ευκαταφρόνητο “κούρεμα”, το οποίο θα είναι δυσχερές για την τράπεζα να “επωμισθεί”. Και για το σενάριο όμως της τμηματικής πώλησης των δύο βασικών θυγατρικών της MIG, η τράπεζα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές επιθυμεί να προχωρήσει κατά τρόπο που μια πώληση δεν θα αφήσει αποδυναμωμένο τον επιχειρηματικό όμιλο.

Για τις εξελίξεις, έχει ιδιαίτερη σημασία, ότι για όλες τις θυγατρικές της MIG υπάρχει ενδιαφέρον. Για τη μεν Vivartia, εν ισχύ θεωρείται η πρόταση του τσεχικού ΕΜΜΑ Capital, για την εξαγορά όλης της εταιρείας. Για την ίδια –ή τμήματά της- ενδιαφέρονται και ελληνικές εταιρείες, ενώ παλαιότερα είχε εκφρασθεί ενδιαφέρον και για μεμονωμένες επιχειρήσεις της από Έλληνες επιχειρηματίες. Ανάμεσά τους, από την Optima, των επιχειρήσεων Παντελιάδη (του ομίλου των My Market) για την απόκτηση της ΔΕΛΤΑ, για την οποία είχαν ενδιαφερθεί και οι αδελφοί Σαράντη της Όλυμπος, αλλά και η Friesland Campina (NOYNOY).

Για την Attica, που το καλοκαίρι ενισχύθηκε σημαντικά με το ομολογιακό δάνειο των 175 εκατ. ευρώ, οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, αναφέρουν αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος από σχήματα του εξωτερικού. Το ενδιαφέρον, δεν είναι τυχαίο μια και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές της Ευρώπης. Τα προηγούμενα χρόνια επιχειρήθηκε δύο φορές η πώλησή της (μία στις Fortress και το επενδυτικό κεφάλαιο ESO της Goldman Sachs και άλλη μία στην DK και το ESO) χωρίς όμως οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν.