Η Τράπεζα της Αγγλίας ενεργοποιεί γραμμή ανταλλαγής ευρώ - Προειδοποιεί για Brexit

Η Τράπεζα της Αγγλίας ενεργοποιεί γραμμή ανταλλαγής ευρώ - Προειδοποιεί για Brexit

Το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να υποβληθεί σε δεινή δοκιμασία στην περίπτωση μιας εξόδου του Ηνωμένου βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, προειδοποίησε η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία ανακοίνωσε παράλληλα την έναρξη της χορήγησης δανείων σε ευρώ προς τις βρετανικές τράπεζες.

«Αν και (οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι ενός χαοτικού Brexit) θα επηρέαζαν πρώτα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πρέπει επίσης να αναμένουμε ότι θα έχουν μια επίπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο με έναν τρόπο που δεν μπορεί εξ ολοκλήρου να προβλεφθεί και να αντισταθμιστεί», εκτίμησε σε μια περίληψη για την τελευταία σύνοδο της επιτροπής χρηματοπιστωτικής πολιτικής της τράπεζας.

Τα βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «δεν είναι ακόμα σε θέση να προσφέρουν το σύνολο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών τους σε Ευρωπαίους πελάτες», κάτι που μπορεί να προκαλέσει χρηματοπιστωτικές διαταράξεις «απουσία νέων ενεργειών εκ μέρους αξιωματούχων της ΕΕ», προειδοποίησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αναφερόμενη στην υπόθεση ενός απότομου και χωρίς μετάβαση Brexit στις 29 Μαρτίου.

Ο θεσμός επέμεινε ωστόσο για άλλη μια φορά ότι το βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σταθερό, «προετοιμασμένο για ένα μεγάλο εύρος κινδύνων, περιλαμβανομένου και ενός άτακτου Brexit».

Η Τράπεζα της Αγγλίας ενεργοποιεί γραμμή ανταλλαγής ευρώ

Παράλληλα, οι τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να δανείζονται σε ευρώ από την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) από την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη κίνηση ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε περίπτωση μίας άτακτης –χωρίς συμφωνία- εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το MarketWatch, η Τράπεζα της Αγγλίας  προειδοποίησε ωστόσο ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι έτοιμοι για σοβαρές διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, χωρίς συμφωνία.

Η Κεντρική Τράπεζα σημείωσε την Τρίτη ότι έχει ενεργοποιήσει «γραμμή ανταλλαγής» («swap line») με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που επιτρέπει να παρέχει ευρώ σε οποιαδήποτε βρετανική τράπεζα τα χρειάζεται για να συνεχίσει να λειτουργεί σε μια κρίση χρηματοδότησης.

Μία παρόμοια συμφωνία με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα επιτρέπει στην ΒοΕ, την ΕΚΤ και άλλες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες να παρέχουν δολάρια στις εγχώριες τράπεζες σε περίπτωση έκτακτης χρηματοοικονομικής κατάστασης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμαστεί για τον κίνδυνο «μείωσης της διάθεσης των επενδυτών για τα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία» σε περίπτωση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, προσθέτει η BoE.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατέληξε σε συμφωνία με τους ηγέτες των άλλων 27 χωρών μελών της ΕΕ για τους όρους του Brexit, αλλά οι Βρετανοί βουλευτές την απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία τον Ιανουάριο. Μια νέα ψηφοφορία προβλέπεται να διεξαχθεί έως τις 12 Μαρτίου στη Βουλή των Κοινοτήτων.