Η Τράπεζα Πειραιώς γυρίζει οριστικά σελίδα

Η Τράπεζα Πειραιώς γυρίζει οριστικά σελίδα

Η τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται να γράψει το νέο και σημαντικότερο κεφάλαιο στην Ιστορία της. Η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ και οι στρατηγικές κινήσεις της διοίκησης Μεγάλου για τη μείωση των κόκκινων δανείων στο 3% το 2023, ανοίγουν το δρόμο ώστε ο γίγαντας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος να προσελκύσει ισχυρούς επενδυτές, να απαγκιστρωθεί από τον εναγκαλισμό του ΤΧΣ και να λειτουργήσει υπέρ της ενίσχυσης της οικονομίας με μοχλό το ταμείο ανάκαμψης.

Δεν υπάρχει κανείς στην αγορά που να αμφισβητεί πως η κεφαλαιακή ενίσχυση της Πειραιώς μετά τα Cocos, είναι μονόδρομος όχι μόνο για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφια επίπεδα, αλλά και για την ανάκτηση του μετοχικού ελέγχου της από τον ιδιωτικό τομέα καθώς πέρα από τη δική της εξυγίανση, εκπέμπει ένα θετικό σήμα συνολικά για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο που επί μια δεκαετία και περισσότερο κινείται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Με δεδομένο ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Πειραιώς ήταν ο υψηλότερος μεταξύ των υπολοίπων συστημικών τραπεζών αγγίζοντας σχεδόν το 50%, η δραστική μείωση τους κάτω από το 10% στο τέλος του 2021 και μόλις στο 3% το 2023, ισοδυναμεί με ολοκληρωτική αναγέννηση της Τράπεζας, εξ ου και το πολύ ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από ισχυρούς ιδιώτες και θεσμικά χαρτοφυλάκια για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου.

Η τράπεζα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους μετόχους να αποκτήσουν συμμετοχή σε μια «καθαρή» τράπεζα η οποία καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία σε ποσοστό 40% θα περάσουν μέσα από το τραπεζικό σύστημα.

Μέσω της αύξησης κεφαλαίου οι μακροπρόθεσμοι μέτοχοι αποκτούν τη δυνατότητα να ανακτήσουν τα κεφάλαιά τους και να κερδίσουν υπεραξίες από μια «νέα», πολύ πιο υγιή τράπεζα η οποία αφενός δεν θα έχει την κρατική συμμετοχή (ΤΧΣ) του 61% να δημιουργεί μια συνεχή «απειλή» άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων που καθιστούν την τράπεζα ευάλωτη σε πολιτικές ή συνδικαλιστικές «πιέσεις» κάθε είδους, και από την άλλη θα είναι σε θέση να διαχειριστεί αποδοτικά τον πακτωλό των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Κυβέρνηση στην περίπτωση της Πειραιώς δεν απέφυγε να αναλάβει το κόστος για την εξυγίανση της Τράπεζας.

Όπως δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης «… επιλέξαμε μια δραστική λύση, δεν αποφύγαμε το κόστος και οδηγούμε την Πειραιώς σε μονοψήφια ποσοστά κόκκινων δανείων στο τέλος του 2021» .

Η διοίκηση της Τράπεζας έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, διαδικασία η οποία θα απαιτήσει το «κάψιμο κεφαλαίων» με δεδομένο ότι για κάθε 1 δισ. ευρω κόκκινα δάνεια που τιτλοποιεί υφίσταται μία κεφαλαιακή ζημιά περίπου 200 εκατ. ευρω. 

Το «σχέδιο Μεγάλου» δεν περιορίζεται μόνον στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση νέων μετοχών ύψους 1 δισ. ευρω. Προβλέπει συνδυασμένες κινήσεις οι οποίες θα ενισχύσουν τα κεφάλαια της Τράπεζας με επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ.
Όπως εξήγησε ο ίδιος και στους μετόχους, «το συγκεκριμένο σχέδιο επιτρέπει μεσοπρόθεσμα την αύξηση των προ προβλέψεων κερδών κατά περίπου 15% έως το 2024, μέσω της ενίσχυσης των λειτουργικών εσόδων από νέες, υγιείς δραστηριότητες, της αναβάθμισης της προσφοράς των προϊόντων μας, της βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητας, του ριζικού μετασχηματισμού της βάσης του κόστους με έμφαση στην ψηφιοποίηση, με σωρευτικό αποτέλεσμα/συμβολή σε προ προβλέψεων κέρδη περίπου 1,1 δισ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενη βάση μεσοπρόθεσμα».

Με τη συνδυαστική κίνηση της ΑΜΚ και του πλάνου Sunrise αντιμετωπίζεται ολιστικά το πρόβλημα και όχι χρόνο με τον χρόνο.

Προνομιακή κατανομή για τους εγχώριους μετόχους

Για τους υφιστάμενους εγχώριους μετόχους η διοίκηση προέβλεψε το δικαίωμα της προνομιακής κατανομής. Η προνομιακή κατανομή θα εκτείνεται τόσο στους ιδιώτες, μη ειδικούς επενδυτές, όσο και στους ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην Ελληνική Προσφορά και αναμένεται να καλύπτει την αναλογία συμμετοχής του καθενός στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Εάν η εγγραφή υφιστάμενου μετόχου υπερβαίνει την αναλογία συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας κατά τα ανωτέρω (υπερεγγραφή), τότε θα ικανοποιείται κατά προτεραιότητα μόνο το τμήμα που αντιστοιχεί στην pro rata συμμετοχή του.

Μετά την ολοκλήρωση της προνομιακής κατανομής, το μέρος της υπερεγγραφής που δεν ικανοποιήθηκε θα αθροίζεται μαζί με όλες τις λοιπές εγγραφές (παλαιοί και νέοι εγγραφόμενοι μέτοχοι) και θα ικανοποιείται αναλογικά, εφ’ όσον υπάρχουν ακόμη μετοχές προς διάθεση.

Αυτό τους δίνει την ευκαιρία να μπουν οι μέτοχοι στην αύξηση και να συμμετάσχουν μελλοντικά σε μια καθαρή τράπεζα, καλά κεφαλαιοποιημένη, η οποία θα φέρει αξία στους μετόχους.

Τις τελευταίες ημέρες η διοίκηση της Τράπεζας σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί ειδική περίοδος προαγορών για τους βασικούς επενδυτές του εξωτερικού.

Έτσι αν το βιβλίο ανοίξει στο Λονδίνο στις 21 Απριλίου κι έχουμε μία έκδοση ύψους 900 εκατ. ευρώ, με το άνοιγμα του βιβλίου θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι ότι π.χ. τα 400 εκατ. της έκδοσης έχουν ήδη καλυφθεί από τους βασικούς επενδυτές και το βιβλίο θα τρέξει για τα υπόλοιπα 500 εκατ.

Τώρα, όσον αφορά τους βασικούς ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου διαθέτει μία ολοκληρωμένη την λίστα με τους ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές από πολύ μεγάλους έως πολύ μικρούς, ενώ η αγορά θεωρεί δεδομένη την συμμετοχή των γνωστών ξένων μεγαλομετόχων δηλαδή Τζoν Πόλσον, Αριστοτέλης Μυστακίδης και η Bienville από κοινού με την GΑΜΑ από τη Σιγκαπούρη.