Η τράπεζα Banca Carige χαρακτηρίστηκε «εύθραυστη» σε άσκηση της ΕΚΤ

H ιταλική Banca Carige χαρακτηρίσθηκε «εύθραυστη» σε άσκηση των ευρωπαϊκών τραπεζών που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον κεφαλαιακό δείκτη της να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο που είχαν θέσει οι ρυθμιστικές Αρχές για το δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Il Sole 24 Ore.

Τα προβλήματα της Carige είναι ευρύτερα γνωστά και η ΕΚΤ τα έχει λάβει ήδη υπόψη, ζητώντας από την τράπεζα που έχει την έδρα της στη Γένοβα να παρουσιάσει έως το τέλος του μήνα ένα πρόγραμμα διατήρησης των κεφαλαίων της, ανέφερε η ιταλική εφημερίδα. Η Banca Carige, που δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να κάνει κάποιο σχόλιο, δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των 48 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, για τις οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα στις 19.00 (ώρα Ελλάδος) τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA).

Η ΕΚΤ δεν έκανε σχόλιο για το δημοσίευμα της Il Sole, το οποίο σημείωνε ότι ο κεφαλαιακός δείκτης (CET 1) της Carige θα υποχωρήσει κάτω από το όριο του 5,5% στο «δυσμενές» σενάριο, με το οποίο οι ρυθμιστικές Αρχές ελέγχουν την αντοχή των τραπεζών. Οι ασκήσεις μετρούν την ικανότητα των τραπεζών να αντέξουν σε θεωρητικά σοκ στην αγορά, όπως μία αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας με φόντο μία υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης, ένα άτακτο Brexit ή μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων και ακινήτων.

Αρκετές ιταλικές εφημερίδες ανέφεραν ότι και οι τέσσερις ιταλικές τράπεζες που ελέγχθηκαν από την EBA - Intesa Sanpaolo, Unicredit, UBI Banca και Banco BPM - πέρασαν τις ασκήσεις χωρίς προβλήματα. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα όρια επιτυχίας/αποτυχίας, οι επενδυτές θα ελέγξουν το ύψος των βασικών κεφαλαίων που θα έχουν οι τράπεζες με το αυστηρότερο σενάριο σε σχέση με το όριο του 5,5%. Καμία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που εξετάζονται δεν αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το όριο του 5,5%, αλλά οι τράπεζες που θα είναι πολύ κοντά σε αυτό μπορεί να πιεσθούν στην αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ