Η Tik Tok περνάει στην επίθεση

Η Tik Tok περνάει στην επίθεση

Η υπόθεση Tik Tok κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα μακρόσυρτο σίριαλ. Πέρυσι το καλοκαίρι ενώ είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε την αναγγελία της διακοπής των λειτουργίας της δημοφιλέστατης εφαρμογής στις Η.Π.Α., ο τότε πρόεδρος Trump έπαψε να απαιτεί την διακοπή της λειτουργίας του Tik Tok λόγω της υποτιθέμενης σχέσης της με τον Κινεζικό στρατό και του κινδύνου χρήσης των δεδομένων των χρηστών της για παράνομους και πιθανώς «αντιαμερικανικούς» σκοπούς.

Αντί γι’ αυτό, δήλωσε πως θα ήταν ικανοποιημένος αν η Byte Dance, μητρική εταιρεία του Tik Tok, πουλούσε ένα σημαντικό μερίδιο της αμερικανικού κομματιού της σε εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων. Ύστερα από ένα ιδιότυπο διαγωνισμό, συμφωνήθηκε πως η Byte Dance θα πουλούσε το 20% των αμερικανικών δραστηριοτήτων της σε μία κοινοπραξία της Oracle (μεγάλη επιχείρηση software) με την Walmart (κολοσσός του λιανικού εμπορίου).

Από τότε μέχρι τώρα, η Tik Tok έχει καταφέρει να πετύχει την αναστολή λήψης οποιουδήποτε περιοριστικού μέτρου εναντίον της, προσφεύγοντας με επιτυχία στα αμερικανικά δικαστήρια. Η εφαρμογή της παραμένει από τις δημοφιλέστερες στις Η.Π.Α. και η εταιρεία περιμένει τις αποφάσεις του νέου προέδρου και των συνεργατών του. Θα εγκρίνουν τελικά την πώληση του 20% στις δύο αμερικανικές εταιρείες; Θα επιβάλουν περιορισμούς στην λειτουργία της; Και, το βασικότερο, πότε θα αποφασίσουν τι θα κάνουν;

Σχετικά με το τελευταίο ερώτημα, ένα χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal  ξεκαθαρίζει κάπως την κατάσταση αλλά παρατείνει για αρκετό καιρό ακόμα την αγωνία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ομάδα στην οποία έχει ανατεθεί η εκπόνηση της στρατηγικής της διοίκησης Biden απέναντι στην Κίνα και τις κινεζικές επιχειρήσεις ανέβαλε επ’ αόριστον την λήψη απόφασης σχετικά με την έγκριση η μη της συμμετοχής της Oracle και της Walmart στις αμερικανικές δραστηριότητες της Tik Tok. Αυτό έγινε διότι η ομάδα προτιμά να εξετάσει το θέμα της στάσης των Η.Π.Α. απέναντι στην Κίνα και τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες συνολικά και όχι μεμονωμένα.

Αυτή την στιγμή, δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί η στάση της ομάδας του προέδρου απέναντι στην Tik Tok και την πιθανή μετοχική συνεργασία της με την Oracle και την Walmart. Κάποιοι από τους συνεργάτες του προέδρου που συμμετέχουν στην ομάδα είχαν εκφράσει δημοσίως την διαφωνία τους για τον τρόπο με τον οποίο ο Trump προσπάθησε να «στριμώξει» την Tik Tok.

Χαρακτηριστικά, ο Peter Harrell, ο οποίος είναι και μέλος του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, έχει δηλώσει πως η απαγόρευση λειτουργίας της δημοφιλούς εφαρμογής δεν αποτελεί σωστή λύση, πως είναι προτιμότερο να γίνει η Tik Tok πρότυπο στον τομέα της διαφάνειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων ενώ είχε εκφράσει δημοσίως την ικανοποίησή του για την απόρριψη από κάποια δικαστήρια κάποιων εκτελεστικών αποφάσεων του πρώην προέδρου Trump.

Παρόμοιες απόψεις έχουν εκφράσει και άλλα μέλη της ομάδας σε παλαιότερες δηλώσεις τους. Από την άλλη μεριά όμως, όλα τα μέλη αυτής της ομάδας αναγνωρίζουν πως το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών των διαφόρων διαδικτυακών εφαρμογών είναι πολύ σοβαρό, ειδικά σε περιπτώσεις που μπορεί να απειλείται η εθνική ασφάλεια των Η.Π.Α. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι κάποιοι εξ αυτών έχουν ταυτόχρονη παρουσία σε υπηρεσίες σχετικές με την εθνική ασφάλεια.

Με βάση όλα όσα ακούμε και διαβάζουμε, υποθέτουμε πως η τελική απόφαση του προέδρου Biden και του επιτελείου του θα μοιάζει κάπως έτσι: Η εφαρμογή δεν θα απαγορευθεί αλλά θα γίνει κάθε προσπάθεια να εξασφαλισθεί η διαφανής και ασφαλής χρήση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, μάλλον μέσω απαίτησης για ενεργό συμμετοχή αμιγώς αμερικανικών επιχειρήσεων στην διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων. Στα πλαίσια αυτά, είναι αρκετά πιθανή η έγκριση της μετοχικής συμμετοχής της Oracle και της Walmart στις αμερικανικές δραστηριότητες της Tik Tok.

Ένα πολύ πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times δείχνει πως η διοίκηση της Byte Dance μάλλον συμφωνεί με τις εκτιμήσεις μας και δεν φοβάται πως η παρουσία της στις Η.Π.Α. θα υποστεί σημαντικό πλήγμα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Tik Tok ετοιμάζεται πυρετωδώς για μία πολύ φιλόδοξη επέκταση στο τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου στις Η.Π.Α. σε συνεργασία με την Walmart και την Shopify.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των συντακτών των FT, η υπηρεσία που ετοιμάζεται θα είναι κάτι σαν παραλλαγή των γνωστών τηλεοπτικών καναλιών τηλεπωλήσεων, μόνο που θα γίνεται αποκλειστικά μέσω κινητών τηλεφώνων. Αυτό δεν είναι καθόλου παράλογο, αφού στην καρδιά του Tik Tok βρίσκεται η συνεχής προβολή βίντεο.

Όποιος ενδιαφέρεται να πουλήσει κάτι θα ετοιμάζει το σχετικό «διαφημιστικό» βίντεο και ο υποψήφιος αγοραστής θα μπορεί με ένα απλό πάτημα του δακτύλου του να κάνει την αγορά του προϊόντος που του αρέσει. Στα πλαίσια αυτών των σχεδίων, η Tik Tok έχει ήδη αρχίσει συνεργασία με μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες. Η κίνηση αυτή θεωρείται εξαιρετικά φιλόδοξη, όχι μόνο γιατί προεξοφλεί μία ευτυχή εξέλιξη των σχέσεων της με τις Η.Π.Α. αλλά γιατί την φέρνει αντιμέτωπη με την Facebook, η οποία ετοιμάζει κάτι παρόμοιο μέσω του δικού της Instagram και προφανώς δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια.

Είναι προφανές πως η Byte Dance και η Tik Tok πιστεύουν πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και σχεδιάζουν να μείνουν για καιρό στις Η.Π.Α. Είναι πολύ πιθανόν να έχουν δίκιο, όμως οι κίνδυνοι δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμα.

Ο σημαντικότερος από αυτούς είναι η πιθανή χειροτέρευση των σχέσεων μεταξύ Η.Π.Α. – Κίνας, πράγμα που μπορεί να αλλάξει τις διαθέσεις του προέδρου  Biden και της ομάδας του. Ένας άλλος είναι η πιθανή υπονόμευσή της από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που νοιώθουν πως απειλούνται από την εξαιρετική πορεία της δημοφιλούς εφαρμογής.

Αν η Tik Tok αποφύγει αυτούς τους δύο σκοπέλους, σε ένα χρόνο από τώρα θα ασχολούμεθα με τις νέες μεγάλες επιτυχίες της, που θα χαροποιούν πολύ την ίδια και τους αμερικανούς συνεργάτες της και θα... πονοκεφαλιάζουν κάποιους άλλους, σαν τον Mark Zuckerberg της Facebook.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.