Η Θεσσαλονίκη γίνεται hub έρευνας και τεχνολογίας

Η Θεσσαλονίκη γίνεται hub έρευνας και τεχνολογίας

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Προοπτικές για να γίνει ένας διεθνής κόμβος έρευνας και τεχνολογίας ανοίγονται για τη Θεσσαλονίκη, καθώς ήδη κορυφαίοι πολυεθνικοί όμιλοι τεχνολογίας, μελετών και φαρμάκων, είτε έχουν εγκαινιάσει, είτε δρομολογούν τη δημιουργία κέντρου έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας.

Πρόσφατα, αίσθηση έκανε η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό ότι ένας ακόμη μεγάλος διεθνής όμιλος, η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer θα δημιουργήσει διεθνές Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων.

Θυμίζουμε πως ήδη η Deloitte Ελλάδας έχει ιδρύσει από το 2018 Κέντρο Ερευνών στη Θεσσαλονίκη με στόχο να ελκύσει μια νέα γενιά χαρισματικών και εξειδικευμένων επαγγελματιών, ενώ και η Cisco ετοιμάζει παρόμοιο κέντρο! Επίσης, προ ημερών ανακοίνωσε επέκταση των γραφείων της στη Θεσσαλονίκη με αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού και η ΕΥ (Ernst & Young).

Πιο αναλυτικά, η Deloitte Ελλάδας έχει δημιουργήσει το Alexander Competence Center το οποίο στεγάζεται στην Τεχνόπολη της Θεσσαλονίκης σε χώρους 2.000 τ.μ. Στο φιλόδοξο project, έως το 2020 σχεδιάζεται να προσληφθούν έως και 200 νέοι επιστήμονες, ενώ στόχος είναι να λειτουργήσει σαν «φυτώριο» καινούριων και ανερχόμενων στελεχών
Παράλληλα, Κέντρο Καινοτομίας συνολικής επένδυσης 10 έως 12 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να ιδρύσει στη Θεσσαλονίκη και η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Cisco, όπως αποκάλυψε σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στην 84η ΔΕΘ ο γενικός διευθυντής του ομίλου για τις αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Μάλτας, Αντώνης Τσιμπούκης.

Όπως ανέφερε, η εταιρεία ζητεί από την κυβέρνηση να της εξασφαλίσει τις εγκαταστάσεις, ένα κτήριο περίπου 1.000 τ.μ., στο οποίο θα αναπτύσσει τεχνολογίες για τις έξυπνες πόλεις, για το Internet of Things, καθώς και ειδικές εφαρμογές για τον αγροδιατροφικό τομέα.

Σ' ό,τι αφορά τη Pfizer, η επένδυση θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, η οποία τυγχάνει να είναι και η γενέτειρα του Έλληνα CEO του φαρμακευτικού κολοσσού, Αλβέρτου Μπουρλά, που κρατά τα ηνία του από τις αρχές του έτους. Η επένδυση θα «ανοίξει» 200 θέσεις εργασίας για ηλεκτρολόγους, μηχανικούς, μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με προοπτική να γίνουν περισσότερες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες θέσεις εργασίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αμείβονται με μισθούς που κυμαίνονται από 2000 – 10000 ευρώ, ανάλογα με τη θέση, την εξειδίκευση και την προϋπηρεσία. Η υποδομή εκτιμάται ότι θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη μέσα στο έτος 2020 και θα λειτουργήσει σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πάρκο.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά, στην Ελλάδα υπάρχει υψηλός αριθμός ταλαντούχων επιστημόνων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και αυτός ήταν ένας απ' τους βασικότερους λόγους για τον οποίο επιλέχθηκε η χώρα μας, καθώς η εταιρεία σχεδιάζει να συνεργαστεί με Πανεπιστήμια και τοπικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, ώστε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα παγκόσμιου επιπέδου.

Η Pfizer βρίσκεται στη 2η θέση της λίστας με τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου. Το 2018 έκλεισε με συνολικά έσοδα 53,6 δισ. δολάρια και καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 15,8 δισ. δολάρια.

Το κέντρο έρευνας της Deloitte

Το κέντρο έρευνας της Deloitte ήδη λειτουργεί από τα μέσα του 2018 και στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «φυτώριο» το οποίο σταδιακά να καταστεί πρότυπο κέντρο δημιουργίας τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης και παραγωγικότητας. Στόχος είναι η έλκυση αποφοίτων πανεπιστημίων με σημαντικές προοπτικές εξέλιξης, με σκοπό να εργαστούν πάνω σε έργα, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία.

Άλλωστε ένα πολύ μεγάλο μέρος του συνολικού κύκλου εργασιών της Deloitte, ίσως και άνω του 40%, αφορά έργα Πληροφορικής για επιχειρήσεις και φορείς, αλλά και την σύγχρονη ψηφιακή επιχείρηση.

Όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Deloitte Eλλάδας Δημήτρης Κουτσόπουλος, «η επιλογή της Deloitte Ελλάδας για τη δημιουργία του Alexander Competence Center στη Θεσσαλονίκη, εδράζεται στη μεγάλη δυναμική και το εξαιρετικά υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο της πόλης, με την παρουσία πολλών σημαντικών πανεπιστημίων, καθώς και από την πολυπολιτισμικότητα και την ανοιχτή σκέψη των ανθρώπων της».

Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι μεγάλες οικονομικές δυνατότητες της Θεσσαλονίκης αλλά και οι νέες προοπτικές που ανοίγονται από μεγάλα projects, όπως η αξιοποίηση του λιμανιού αλλά και το σιδηροδρομικό δίκτυο, που θα καταστήσουν τη Βόρεια Ελλάδα ισχυρό κόμβο στα Βαλκάνια. Η Deloitte άνοιξε το νέο κόμβο τεχνογνωσίας, καινοτομίας και δημιουργικότητας στη Θέρμη και στοχεύει στη νέα γενιά για να στελεχώσει μια εταιρεία, αποφασισμένη να παίξει καίριο ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν προσληφθεί ήδη πάνω από 70 νέοι στους τομείς των συμβουλευτικών, τεχνολογικών, χρηματοοικονομικών, φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών και της διαχείρισης εταιρικού κινδύνου, οι οποίοι εργάζονται πάνω σε σημαντικά διεθνή και εγχώρια έργα. Όλοι είναι full time και με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με προοπτική μέχρι το 2020 ο αριθμός του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στο DACC να έχει φτάσει - και πιθανώς ξεπεράσει - τα 200 άτομα.

Τα «χωριά» καινοτομίας της Cisco

Ο παγκόσμιος κολοσσός Cisco, ο οποίος διατηρεί 14 κέντρα καινοτομίας ανά τον κόσμο, καλύπτοντας περιοχές όπως Ρίο ντε Τζανέιρο, Βαρκελώνη, Τόκιο, Σιγκαπούρη, Βερολίνο κ.α., ετοιμάζεται να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το 15ο τέτοιο κέντρο!

Πρόκειται για Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων που στόχος είναι να λειτουργήσει μέσα στο επόμενο 12μηνο, ενώ το σύνολο της επένδυσης θα φτάσει τα 10 με 12 εκατ. ευρώ. Τα κέντρα της Cisco αποτελούν «χωριά» καινοτομίας, οικοσυστήματα όπου ανθίζουν εκατοντάδες startups εταιρείες, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα για λογαριασμό κρατών, πόλεων και εταιρειών.

Μέσα από αυτά τα οικοσυστήματα αναπτύσσονται καινοτόμες λύσεις για πραγματικά προβλήματα, όπως το πώς θα αντιμετωπίσει μια περιοχή τις πλημμύρες, πώς τα big data μπορούν να αξιοποιηθούν στην αγροτική παραγωγή, τι εργαλεία παρέχει στο λιανεμπόριο η τεχνητή νοημοσύνη, ποια τεχνολογικά εργαλεία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού κ.λπ.

Το κέντρο της Cisco στη Θεσσαλονίκη θα αναπτύσσει καινοτόμες έξυπνες τεχνολογίες για τις πόλεις και για τη βιομηχανία μέσω ΙοΤ - Internet of Things, αλλά και εφαρμογές για τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, τις μεταφορές, το περιβάλλον και για όποιον άλλον ενδιαφερόμενο θέλει να αναπτύξει προηγμένες υπηρεσίες.

Στον ίδιο χώρο θα στεγαστεί και το Κέντρο Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη (Cisco Networking Academy), που θα παρέχει μαθήματα πληροφορικής, κώδικα, ΙοΤ, δικτύων κτλ. σε μαθητές, φοιτητές, ανέργους, αλλά και πιο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες του κλάδου ΙΤ.

Μιλώντας πρόσφατα στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» ο Senior Account Manager της εταιρείας Cisco Νίκος Λαμπρογεώργος, επισήμανε πως «η Θεσσαλονίκη δεν είναι ούτε μικρή ούτε μεγάλη, έχει τεράστιο δυναμικό και κομβική θέση στα Βαλκάνια. Έχει τρία πανεπιστήμια στην πόλη, αλλά και το ΔΠΘ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε κοντινή απόσταση. Έχει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, καθώς και ένα οικοσύστημα startups.

Αν για παράδειγμα ένας ενδιαφερόμενος ζητήσει από τη Cisco Ρουμανίας ή Βουλγαρίας, αναζητώντας μια λύση για κάποιο πρόβλημα, θα μπορούμε να τον φέρνουμε στο Κέντρο Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, για να του δείξουμε τι έχουμε αναπτύξει ή να αναπτύξουμε από την αρχή μια καινοτόμα λύση για τις ανάγκες του. Εξάλλου, το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα είναι δικτυωμένο και με τα υπόλοιπα κέντρα που έχουμε σε όλο τον κόσμο» επισήμανε ο κ. Λαμπρογεώργος.

Η ΕΥ επεκτείνεται τα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη

Ύστερα από είκοσι και πλέον χρόνια παρουσίας στη Θεσσαλονίκη, η ΕΥ επεκτείνει τα γραφεία και το ανθρώπινο δυναμικό της. Εκσυγχρονίζει τα γραφεία της, προσλαμβάνοντας, παράλληλα, νέα στελέχη, παρέχοντας ευκαιρίες σταδιοδρομίας σε νέους επιστήμονες της Βόρειας Ελλάδας.

Πλέον, τα γραφεία της, στο κέντρο της πόλης, διαθέτουν εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις, υποστηρίζοντας την παροχή όλου του εύρους των υπηρεσιών της ΕΥ (Ελεγκτικές Υπηρεσίες & Υπηρεσίες Διασφάλισης, Φορολογικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Χρηματοοικονομικών Συμβουλών & Υποστήριξης Συναλλαγών, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες), με την παράλληλη υποστήριξη του παγκόσμιου δικτύου της εταιρείας.