Η σύμπραξη Lamda – Aegean ισχυροποιεί το project του Ελληνικού

Η σύμπραξη Lamda – Aegean ισχυροποιεί το project του Ελληνικού

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η Aegean Airlines «προσγειώνεται» στο νέο... Ελληνικό, με την ιδιότητα του επενδυτή αλλά και του ευρύτερου πρεσβευτή του μεγαλύτερου project της χώρας.

Η κίνηση σύμπραξης της Aegean Airlines με τη Lamda Development για το Ελληνικό που ανακοινώθηκε χθες, σηματοδοτεί την ευρύτερη συστράτευση δυνάμεων και την ανάπτυξη πολύπλευρων συνεργιών γύρω από το μεγάλο αναπτυξιακό έργο που θα αναμορφώσει τη νότια Αττική και θα συμβάλει στο φιλόδοξο brand της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Δύο από τους μεγαλύτερους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, αποφάσισαν να συμπράξουν με στόχο να αναδείξουν το project του Ελληνικού σε διεθνές επίπεδο και την Αθήνα ως παγκόσμιο τουριστικό προορισμό! Η αεροπορική εταιρεία αποκτά ποσοστό 1,66% της Lamda έναντι τιμήματος 9,238 εκατ. ευρώ ως κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας καθώς θα ασκήσει τα δικαιώματα συμμετοχής στην ΑΜΚ, καθίσταται επίσημος αερομεταφορέας του Ελληνικού, ενώ θα προβάλει σ'' όλα τα δρομολόγιά της τα χαρακτηριστικά και τις υπηρεσίες του μεγάλου έργου.

Η κίνηση έρχεται λίγες ημέρες πριν από τη γενική συνέλευση για τη μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 650 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Λάτση, με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να συνασπίζονται δίπλα από το κολοσσιαίο project, καθώς η κίνηση της Aegean αποτελεί πρόκριμα και για άλλες κορυφαίες επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου.

Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά τόνισε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου «στόχος είναι η συνεργασία αυτή να αποτελέσει ένα πρώτο, εξαιρετικό δείγμα συνένωσης δυνάμεων και ανάπτυξης συνεργιών, ώστε να καταστεί η Αθήνα παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Ταυτόχρονα, αποτελεί αφετηρία μελλοντικών συνεργιών μεταξύ των δύο εταιρειών και επιβεβαιώνει την έμπρακτη στήριξη και βαθιά πίστη του επιχειρηματικού κόσμου στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού».

Θυμίζουμε πως η γενική συνέλευσης της Lamda Development είναι προγραμματισμένη για μεθαύριο Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, με κεντρικό θέμα την αύξηση κεφαλαίου κατά 650 εκατ. ευρώ, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια.

Τόσο από τα λεγόμενα του κ. Αθανασίου, όσο και από τις πληροφορίες του επιχειρηματικού κόσμου, φαίνεται πως και άλλες δυνάμεις του ελληνικού επιχειρείν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Aegean Airlines, αλλά και των Πάνου Γερμανού και Βασίλη Κάτσου που επίσης συμμετέχουν με 12,5% στη Lamda Development και στην εμβληματική επένδυση.

Το γεγονός ότι η οικογένεια Λάτση βγήκε μπροστά παίρνοντας «πάνω» της τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, μαρτυρά την πίστη στο project, που πλέον – βρίσκεται σε εντελώς άλλη αφετηρία – συγκριτικά με ό,τι ίσχυε έξι ή οκτώ μήνες πρωτύτερα.

Η Aegean Airlines εκτός από την εξαγορά του 1,66% των μετοχών της Lamda Development, θα συμμετάσχει και στην αύξηση κεφαλαίου, ενώ το συνολικό ποσό της επένδυσής της θα φτάσει μετά και τη δεύτερη φάση στα 20 εκατ. ευρώ.

Τα πολλαπλά οφέλη της σύμπραξης

Η Aegean Airlines είναι ίσως ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, ενώ συνδυαστικά με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη γεωμετρική «άνθιση» των τουριστικών αφίξεων προς τη χώρα μας, ειδικά από το 2012 και εντεύθεν.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στο να γίνει η Αθήνα ένας δυναμικός City Break προορισμός τα τελευταία χρόνια αλλά και ένας κεντρικός κόμβος για τη διάχυση του τουρισμού ανά την Ελλάδα. Η εταιρεία εδώ και πολλά χρόνια και καθώς διευρύνει το εκτόπισμά της, λειτουργεί ως πρεσβευτής και «διαφημιστής» της ομορφιάς της Ελλάδος, αλλά και των ελληνικών προϊόντων.

Στη συνεργασία με τη Lamda Development, η Aegean θα παρουσιάζει στους επιβάτες της υλικό με τα χαρακτηριστικά αλλά και τις νέες υπηρεσίες, εμπειρίες και προϊόντα που θα μπορούν να απολαμβάνουν με την εξέλιξη του έργου στο Ελληνικό. Στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή διάχυση του έργου στα εκατομμύρια των επιβατών, η πλειονότητα των οποίων προέρχονται από πόλεις του εξωτερικού, και μέσω αυτής της υποστήριξης της επιτυχούς ανάπτυξης του.

Ως επίσημος αερομεταφορέας του Ελληνικού, η εταιρεία θα συνδέει το όνομα της με το πλέον εμβληματικό, αναπτυξιακό έργο στη χώρα, η επιτυχία του οποίου αποτελεί εθνικό στόχο, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Ευτ. Βασιλάκης: Δημιουργούνται πολλαπλασιαστικές συνέργειες

Με αφορμή αυτή τη συνεργασία ο πρόεδρος της Aegean Airlines Ευτύχιος Βασιλάκης δήλωσε:

«Το  Ελληνικό, είναι έργο πνοής και εθνικής σημασίας στον κύριο κόμβο, στην καρδιά της δραστηριότητάς μας. Αναβαθμίζει το πρόσωπο της Αθήνας και της χώρας στο εξωτερικό, δημιουργεί νέους λόγους επίσκεψης, συμβάλλει στην άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού καθιερώνοντας την πόλη στις City Break επιλογές διεθνώς. Η Aegean, η αεροπορική εταιρεία της Ελλάδας και της Αθήνας, στηρίζει την προσπάθεια αυτή, που δημιουργεί πολλαπλασιαστικές συνέργειες».

Το εκτόπισμα της Aegean

Θυμίζουμε πως η Aegean Airlines πλέον έχει φτάσει να δραστηριοποιείται σε 44 χώρες, με δίκτυο 151 προορισμών, ενώ – μαζί με την Olympic Air – το 2018 μετέφερε 14 εκατ. επιβάτες που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Από το δίκτυο των 151 προορισμών, οι 120 είναι εξωτερικού και οι 31 εσωτερικού. Διαθέτει έναν από τους νεότερους στόλους στην Ευρώπη, που αποτελείται από 61 αεροσκάφη, ενώ είναι μέλος της μεγαλύτερης παγκόσμιας αεροπορικής συμμαχίας, της STAR ALLIANCE. Παράλληλα, βραβεύτηκε για ένατη συνεχή χρονιά και δέκατη φορά, τα τελευταία 11 χρόνια, ως η καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη για το 2019, από τα Skytrax World Airline Awards.

Σε ό,τι αφορά το 9μηνο του 2019, η εταιρεία μετέφερε 11,6 εκατομμύρια επιβάτες και πέτυχε 7% αύξηση στο σύνολο της επιβατικής κίνησής της. Το σύνολο σχεδόν της αύξησης, προέρχεται από την αυξημένη κατά 11% κίνηση της εταιρείας, στις γραμμές εξωτερικού (700.000 επιβάτες επιπλέον), και έφτασε τα 6,8 εκατ. επιβάτες στο εννεάμηνο, έχοντας επενδύσει σε 715.000 επιπλέον θέσεις.