Η Συμμαχία για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων που ανοίγει νέους δρόμους

Η Συμμαχία για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων που ανοίγει νέους δρόμους

Η σπατάλη τροφίμων, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Οι αριθμοί, είναι αμείλικτοι! Και «φωνάζουν» για αλλαγή στον τρόπο σκέψης και άμεση δράση τώρα.

Το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση χάνεται ή σπαταλάται κάθε χρόνο, που μεταφράζεται σε 1,3 δισ. τόνους τρόφιμα, τα οποία για να παραχθούν «απασχολούν» το 28% της παγκόσμιας καλλιεργήσιμης γης! Στην Ελλάδα, η σπατάλη τροφίμων συνυπάρχει, δυστυχώς, με υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας (1,4 εκατ. άτομα, 12,9% του πληθυσμού της χώρας). Όταν πετάμε φαγητό, σπαταλάμε παράλληλα και όλους τους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του, όπως η γη, το νερό, η ενέργεια, η εργασία. Περισσότερα από 1.000 λίτρα νερού χρειάζονται για μόλις ένα καρβέλι ψωμί, από το χωράφι έως το πιάτο μας! Η μείωση σπατάλης τροφίμων στη χώρα μας θα έχει πολλαπλό θετικό αντίκτυπο.

Τα πρώτα μέλη της «Συμμαχίας» και οι στόχοι

Η σπατάλη τροφίμων μας αφορά όλους. Έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Για την αντιμετώπιση αυτής της λαθεμένης πορείας, η ΑΒ Βασιλόπουλος και η Οργάνωση «Μπορούμε», δύο διαχρονικοί συνεργάτες στο ζήτημα της «διάσωσης των τροφίμων», οραματίστηκαν μια συντονισμένη δράση κράτους, αγοράς και κοινωνίας, δημιουργώντας την πρώτη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα, (Alliance for the Reduction of Food Waste) -μια πρωτοβουλία που συνεχώς διευρύνεται και αποκτά πολλαπλασιαστική δυναμική.

Άλλωστε, η Οργάνωση «Μπορούμε» διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην καθημερινή «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων» σε όλα τα στάδια της επισιτιστικής αλυσίδας στην Ελλάδα. Συνάμα, μέσα από τη συμμετοχή της στην πλατφόρμα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Απώλεια & τη Σπατάλη των Τροφίμων, έχει αναλάβει την πρακτική λειτουργία της Γραμματείας της «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων».

Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια λοιπόν, η «Συμμαχία» ανακοίνωσε τους πρώτους συμμάχους σ’ αυτή την εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια. Εταιρείες, Φορείς, Πανεπιστήμια και Οργανώσεις, ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Η ομάδα αυτή τη στιγμή αποτελείται από τους εξής:

ΑΒ Βασιλόπουλος, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Γρηγόρης, ΔΕΛΤΑ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, Μπορούμε, ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων/ Εργαστήριο Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου, ΣΕΒΤ, Τράπεζα Τροφίμων, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, DRAXIS ENVIRONMENTAL, EUROCATERING, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, INTERCATERING, Nestlé Ελλάς, NFA- Natural Food Additives, WWF Ελλάς.

Σκοπός της «Συμμαχίας» είναι να πετύχει ανάπτυξη συνεργειών και στην παραγωγική διαδικασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να περιοριστεί το παγκόσμιο φαινόμενο της Σπατάλης Τροφίμων, που επιβαρύνει τον πλανήτη μας και οδηγεί αποθέματα τροφίμων στα απορρίμματα, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση συνανθρώπων μας που έχουν καθημερινές ελλείψεις στη σίτιση.

Η «Συμμαχία» θα ενημερώνει και θα ευαισθητοποιεί για την έκταση και τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων, θα εκπαιδεύει, θα ανταλλάσσει πληροφορίες και γνώση, θα αναδεικνύει τις καλές πρακτικές. Επίσης, θα διευκολύνει και θα προωθεί πλεονάσματα τροφίμων για κοινωφελή σκοπό, ενώ θα συμβάλλει στη διαμόρφωση και εφαρμογή δημόσιας πολιτικής για την πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα.

Στόχος είναι να λειτουργήσει ως εφαλτήριο και έμπνευση ώστε να ανέβουν στο… «άρμα» της «Συμμαχίας» και άλλες εταιρείες, περισσότεροι Φορείς και Οργανώσεις, και να αποτελέσει τη βάση για ακόμα περισσότερες συνέργειες με Δημόσιους Φορείς, επαγγελματικές ενώσεις και επιχειρήσεις. Έτσι, η «Συμμαχία» θα μεγαλώνει και θα πάρει πιο ισχυρή μορφή, εμπνέοντας την κοινωνία, ώστε τα αποτελέσματά της να πολλαπλασιαστούν και να είναι μετρήσιμα σ’ ό,τι αφορά τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων. Κάτι, που αφορά όλη την κοινωνία.

Η «Συμμαχία» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Με στόχο την ανάπτυξη συνεργειών, δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί φορείς και επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας ενώνουν τις δυνάμεις τους και καλούνται να συμβάλλουν:

• Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την έκταση και τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων

• Την κατάρτιση και εκπαίδευση για την πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων

• Την ανταλλαγή πληροφορίας και γνώσης

• Την ανάδειξη και διάδοση καλών πρακτικών

• Την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας

• Τη διευκόλυνση και προώθηση της δωρεάς πλεονασμάτων τροφίμων για κοινωφελή σκοπό

• Τη συμβολή στη διαμόρφωση και εφαρμογή δημόσιας πολιτικής για την πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα.

«Βάζουμε τέλος στη σπατάλη τροφίμων» - Οι στόχοι έως το 2030

Η σπατάλη τροφίμων απασχολεί όλον τον πλανήτη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 8% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου οφείλονται στη σπατάλη τροφίμων. Σε κάθε Ευρωπαίο αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 173 κιλά τροφίμων που σπαταλούνται σε ετήσια βάση (σύνολο 88 εκατ. τόνοι).

Η μείωσή της - κατά το ήμισυ έως το 2030- περιλαμβάνεται στους Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (στόχος 12.3). Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόληψη της σπατάλης τροφίμων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δέσμης μέτρων για την Κυκλική Οικονομία και των επιταγών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Για να επιτευχθεί η μείωση σπατάλης τροφίμων στη χώρα μας, χρειάζεται η στήριξη όλων. Με στόχο την ανάπτυξη συνεργειών, δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί φορείς και επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της ακαδημαϊκής & ερευνητικής κοινότητας ενώνουν τις δυνάμεις τους και καλούνται να συμβάλλουν.

Οι δεσμεύσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος

Τα τελευταία χρόνια, η ΑΒ Βασιλόπουλος αλλάζει τα δεδομένα μέσα από δυο μεγάλες δεσμεύσεις που αφορούν στη μείωση του πλαστικού και της σπατάλης τροφίμων. Όπως σημειώνουν οι άνθρωποι της ΑΒ, «έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε τον πλανήτη, για τα παιδιά μας, για όλη την νέα γενιά. Για το μεγάλο μας «σπίτι», η ΑΒ είναι εδώ και θα είναι εδώ, ώστε μαζί να αναλάβουμε σήμερα δράση και να αλλάξουμε συνήθειες, για το περιβάλλον και την κοινωνία».

Πιστή στη δέσμευσή της να περιορίσει τη σπατάλη τροφίμων κατά 50% μέχρι το 2025 και με μακρά εμπειρία σε καλές πρακτικές που διαχρονικά εφαρμόζει για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, της «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων». Στηρίζει έμπρακτα τη λειτουργία της «Συμμαχίας» καθώς και όλες τις ενέργειες που σχεδιάζει και υλοποιεί, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην υλοποίηση των στόχων της.

Στην ίδια κατεύθυνση, έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση και την αξιολόγηση της σπατάλης τροφίμων στη δική της εφοδιαστική αλυσίδα, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το WWF Ελλάς.